20-årige Sarah fik et hjerteanfald - men ingen troede på hende

Emil Ryttergaard

390 uger siden

|

01/02/2017
Sundhed
Foto: privat foto
Foto: privat foto
Det hele skete meget pludseligt, da den 20-årige Sarah Porter sad på skolebænken det ene øjeblik, hvorefter hun drattede om i det næste.

Dagens topnyheder

Hjertekarsygdomme er ikke for unge mennesker, men for ældre mænd og kvinder, der måske har dykket lidt for dybt i rødvinen eller den fede ost. 

Sådan kunne man godt foranlediges til at tro, men hjertesygdomme rammer folk i alle aldre, uanset om man er ung eller gammel, tyk eller tynd. 

Men det var hendes kammerater og lægernes uvidenhed, der gjorde at Sarah Porter ikke fik den rette hjælp, da hun faldt om midt i klasseværelset på University of Maine i USA, skriver Expressen

Den skæbnesvangre morgen i 2011 var Sarah Porter ikke sit normale, glade og friske jeg, men derimod omtåget og utilpas. Under hendes sidste eksamen holdte hendes højre side af kroppen pludselig op med at fungere og hendes ansigt spjættede ukontrollabelt. 

Hendes forældre sagde, at hun straks skulle tage på hospitalet, men her havde sygeplejersken en meget nedslående diagnosticering. 

- Jeg havde meget almindelige symptomer på et hjertetilfælde, men sygeplejersken sagde ‘du er ung og rask, og personer som dig får ikke et slagtilfælde. Fortsæt dit studie og tag din afsluttende eksamen som alle andre, istedet for at undgå dem.’ Hun beskyldte mig for at snyde, siger Sarah Porter.  

Heldigvis havde Sarah Porter sin bror med, der kunne se, at der var noget helt galt, og da lægerne tog et kig på hende blev hun indlagt og blev CT-skannet. Her viste det sig, at hun havde fået et slagtilfælde. 

Foto: Privat foto

Foto: Privat foto

Over 400.000 danskere lider af hjertesygdomme, og det anslås at cirka 1 procent af alle nyfødte fødes med hjertemislyd, der kan udvikle sig til en mere alvorlig hjertelidelse med alderen. 

Sarah Porter fik heldigvis behandling i tide, og selv med et yderligere slagtilfælde fik den unge studerende færdiggjort sine studier. I dag er den 26-årige kvinde talsperson for American Heart Association, hvor hun hjælper andre som hende, der har været udsat for slagtilfælde og hjertesygdomme. 

Foto: Privat foto

- Jeg startede med at fortælle andre om min historie, da jeg følte mig tryg og sikker nok til at dele den. Der er en enorm stigmatisering omkring slagtilfælde blandt unge, og derfor føler mange sig meget alene. Derfor skal vi være mere åbne omkring vores erfaringer, siger Sarah Porter.  

Det var ikke et slagtilfælde, men et bristet hjerte, som Jeni led af, da hun skulle giftes og hendes far ikke kunne følge hende op ad kirkegulvet. Men så fik hun sit livs overraskelse.