5 alvorlige tegn på syge testikler, som mænd aldrig må ignorere

Foto: Shutterstock

Det er ikke altid, at man lige kommer til lægen, hvis kuglerne er blevet lidt ømme henover natten. Men disse 5 tegn må du aldrig ignorere.

Ømme testiker, hævede testikler, stikkende smerter osv. Mænd er ikke altid lige gode til at komme til lægen, selvom de burde. 

Tanken om, at ‘smerten nok går væk om lidt’, eller at ‘den byld under huden nok ikke er så farlig’, benytter mange mænd sig af i stedet for bare at smutte en hurtig tur forbi den praktiserende og få det overstået. Og af samme grund ender mange mænd altså med at komme i behandling for sent.

Når det kommer til noget så ømt et emne som klunkerne, så er der visse tegn, man aldrig bør ignorere, skriver The Sun, og oplever man et af disse faresignaler, bør man altid søge læge. 

1. Dine testikler bliver pludselig større eller mindre

Dine kugler har cirka samme størrelse som valnødder, og sådan er det for alle mænd, uanset hvor ‘mandigt’ du ellers er udstyret.

Læs også

Danske læger advarer mod smertestillende piller: 'Du bliver afhængig af dem'

Men står du en dag under badet og mærker, at den ene kugle enten er blevet meget større eller mindre, eller dine testikler føles tungere, så gælder det om at drøne til lægen og hive klokkedrengene frem. 

2. En byld uden smerter 

Mange mænd, der får konstateret testikelcancer, oplever, at der vokser en lille byld frem på kuglerne, der hverken er øm eller irriterende. 

Men der er en potentiel risiko for at bylden er en kræftknude, der skal undersøges nærmere, så det er vigtigt at få tjekket op på. 

Foto: Shutterstock

3. Stikkende smerter i testikler, pung eller lysken eller ryg

Hvis du oplever  at du har ondt i testikler og lysken eller rygge, så er der ingen grund til at tage to panodiler og håbe på det bedste.

Særligt ikke hvis smerterne kommer fra testiklerne eller lysken, der stråler op mod maven eller ryggen. Her er det kun lægen, der kan hjælpe dig og skal undersøge testiklerne nærmere, da de kan være et tegn på at kræften har spredt sig til andre dele af kroppen for eksempel lymfesystemet.  

4. Ømme bryster og manglende lyst

Det lyder mærkværdigt, men ømme bryster hos mænd kan faktisk også være et symptom på testikelkræft, der er værd at holde øje med.

Visse typer af testikelkræft kan nemlig lave ballade med mænds hormonbalance, og læger kan via prøver se stigningen af et hormon, der minder om det kvindelige kønshormon østrogen. der kan mærkes fysisk i brysterne.  

Foto: Shutterstock

Det er også denne samme hormonforstyrrelse, der giver mindre lyst til sex, og det skal din partner nok bemærke, hvis du ikke selv gør. 

5. Måske er det slet ikke kræft?

Selv hvis man oplever nogle af disse symptomer som hævede og ømme testikler, så er det ikke sikkert, at man skal frygte det værste. 

For i visse tilfælde kan der tale om infektioner, almindelige hævelser af væske, åre- eller vandbrok, skjulte kønssygdomme eller måske at sædstrengene i pungen har forviklet sig sammen.

Foto: Shutterstock

Det ses oftest hos helt unge teenagedrenge, hvor pungen, hårene på overlæben og den dybere stemme er godt på vej, men det kan altså også ske for fuldt ud voksne mænd. 

Læs også

Læger tror Frankie druknede - en uge efter han var på stranden

Men der er ingen grund til selv at lege Sherlock Holmes, når lægen har studeret i mange år for at kunne give dig den præcise diagnose. Og selvom det ikke er kræft, så kan det være generende og smertefuldt alligevel, så smut du bare afsted til lægehuset. 

Næsten 300 danske mænd får årligt stillet diagnosen testikelkræft, og i dag lever over 8.300 danske mænd med sygdommen, skriver Kræftens Bekæmpelse.

Opdager man sygdommen i tide, er der rigtig gode muligheder for behandling. Men 10 procent af alle mænd reagerer først på de farlige symptomer, når kræften har spredt sig til andre dele af kroppen. 

Husk at undersøge dig selv jævnligt for ømme testikler

Hvis du ikke er særlig bekendt med størrelsen på dine testikler eller måske er den generte type, der ikke roder dig selv så meget i den region, så er det en god ide at undersøge sig selv i badet.

Det kan du finde en vejledning til lige her

3-årige Jakob var ved at miste tæerne på stranden: Nu advarer hans mor Katja alle forældre

 

Dagens Gossip