5 tegn på, at du er i et usundt parforhold

Et forhold behøver ikke være voldeligt for at være usundt.

Du behøver ikke opleve vold eller højlydte skænderier og sårende kommentarer for at være i et usundt parforhold. Evig kritik af, at du ikke er nok hjemme, eller at du ikke gør nok rent og handler ind kan være nok til, at forholdet slider på dig og gør dig så utilfreds, at det er direkte usundt.

- Man kan hurtigt i et parforhold opleve bebrejdelser eller kritik på nogle punkter, som ikke stammer fra ens egne behov. Ofte lyder kritikken: “Hvorfor ringer du aldrig til din familie? Du får heller aldrig nok motion. Vi spiser for meget takeaway og ser for meget TV” og så videre. Men det er usundt at leve i et forhold, hvor bebrejdelserne bliver et pres, som stammer fra ens partner, fortæller Vigga Wagtberg, der er parterapeut.

Læs også: Her er 7 overraskende ting, du ikke vidste om utroskab

- Den, der bebrejder, udtrykker måske sine egne behov, og det slider på forholdet, hvis den kritiserede part tager ukritisk imod bebrejdelserne og derfor får dårlig samvittighed eller føler sig irriteret gennem længere tid, uddyber Vigga Wagtberg.

5 tegn på at du lever i et usundt forhold
Hun peger på fem tegn, der især er værd at holde øje med, og som de fleste vil opleve i et forhold, der er usundt. Nemlig, hvis du:

1) Føler at der er større (eller andre) krav, pres og forventninger, end du har lyst til at leve op til.

2) Hvis du får dine grænser overskredet og ikke bliver hørt, når du siger fra.

3) Hvis du føler dig forsømt, og oplever at der ikke er plads til dine følelsesmæssige menneskelige behov i forholdet.

4) Hvis du har mange konflikter af den dårlige slags, som ikke bliver løst.

5) Hvis du mangler åbenhed, og der er vigtige emner, du ikke kan tale om med din partner.

- Oplever du nogen af ovenstående tegn, kommer du hurtigt til at leve på en måde, hvor livet føles tomt og meningsløst, hvis du lever efter nogle behov og værdier, der ikke er dine. Grunden til, at du kommer til at leve sådan, er fordi du glemmer at være kritisk over for bebrejdelserne og mærke efter; hvad er mine værdier og behov, og hvad er dine?, siger parterapeuten.

Læs også: Derfor søger flere om skilsmisse efter sommerferien: 5 gode råd til at håndtere konflikten

Sådan løser du problemer konstruktivt
Går du med denne nagende følelse af, at ikke alt er, som det skal være mellem dig og din partner, kan det i første omgang være en ide at få sat ord på, hvad der konkret er galt eller føles forkert for dig.

- Sig eksempelvis “ærlig talt føler jeg mig ikke skyldig i de ting, du siger. Jeg gider faktisk ikke lave mad hver aften. For mig er det rimeligt, at jeg laver mad én gang om ugen, og hvis du har det anderledes, så må du lave maden, eller vi må finde et kompromis imellem de ting, vi ønsker. Det er dit eget behov, du taler ud fra lige nu, og jeg vil ikke anklages for at have andre behov end dig”, eksemplificerer Vigga Wagtberg

Man skal sige fra i stedet for at gå med ind i kritikpunkterne og prøve at halse efter den andens krav.

Læs også: Elskerinde sagsøger mand for ikke at forlade sin kone

Ok at være egoist
Lyder det en smule egoistisk, så er det det måske også. Men hvad er problemet egentlig i det?, spørger parterapeuten. Så længe din adfærd ikke forsømmer din partner eller overskrider nogle grænser, så behøver det ikke at være et problem.

- Man skal sige fra overfor urimelige anklager i stedet for at gå med ind i kritikpunkterne og prøve at halse efter den andens krav. Derudover er det en god idé at spørge ind til de seriøse, følelsesmæssige behov, der ligger under anklagerne, for at finde ud af hvad de er et udtryk for, uddyber hun. 

Følg Dagens Kvinder for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip