6 alarmerende tegn på, at du har glutenallergi

Skrevet af webmaster

01/01/2020
Glutenallergi kan være en ret alvorlig tilstand, hvis den ikke opdages og behandles i tide. Se de 6 alarmerende tegn på, at du har glutenallergi, så du ved, om du har grund til at være bekymret.

Dagens topnyheder

Glutenallergi kaldes også for cøliaki og tilstanden kan ramme såvel voksne som børn. Den er blevet mere og mere almindelig igennem årene, og det er mere korrekt at kalde den glutenintolerance, og tilstanden dækker faktisk over fire forskellige typer. 

De fire typer glutenallergi

Cøliaki – dette er en autoimmun sygdom i tyndtarmen, der kan have alvorlige konsekvenser, hvis ikke glutenholdige produkter skæres ud af kosten. Den mindsker bl.a. tarmens evne til at optage livsvigtige næringsstoffer. Der er egentligt ikke tale om en allergi her grundet den måde sygdommen udløses.

Hvedeallergi – her er der tale om en allergi, der handler om fødevarer eller kontakt med de proteiner, der findes i hvede. Denne type kan medføre krydsreaktioner med andre ting såsom majs eller græspollen.

Dermatitis herpetiformis – dette er en ret sjælden type, der medfører udslæt på huden og væskeblærer.

Ikke-cøliakisk glutenintolerance – dette er den type som mange taler om i denne tid og her er det andre dele af immunforsvaret, der kommer med en reaktion, hvorfor den ikke må forveksles med for eksempel cøliaki.

Man har kendt til glutenallergi siden 1888, hvor den britiske læge Samuel Gee beskrev den for første gang, men først i 1950érne fandt lægerne ud af, at der skulle en diæt til, som gik uden om visse kornsorter, for at få den til at forsvinde, men fokus har indtil for nyligt mest været på cøliaki.

I de senere år er ordet glutenfølsom dukket op. Det er personer som føler, at de har symptomer på glutenallergi, men hvor de forskellige tests viser, at de ikke har.

6 alarmerende tegn på, at du har glutenallergi

Der kan være mange tegn på, at du glutenallergi, og du behøver ikke at have dem alle for at der er tale om et problem.

Disse tegn kan dog også opstå i forbindelse med andre sygdomme, hvorfor det er vigtigt at læse uddybningen omkring dem.

Tegnene opstår over en længere periode – det kan være år, hvorfor det kan være svært at opdage og forbinde punkterne. Hos børn kan det hæmme væksten, og hos voksne kan det medvirke til knogleskørhed og i sjældne tilfælde kræft i tyndtarmen, og derfor er det vigtigt at opdage og behandle sygdommen.

De 6 alarmerende tegn på, at du har glutenallergi, er disse:

  • Træthed – dette symptom opstår særligt på grund af mangel på jern eller blod.

  • Oppustethed - dette kan både være oppustethed i al almindelighed, men kan også give mave smerter eller rumlen i maven.

  • Kløende udslæt – disse symptomer knytter sig som regel til Dermatitis herpetiformis.

  • Hyppig diarré – dette symptom hører til blandt de mest almindelige.

  • Vitamin – og mineralmangel – da glutenallergi forhindrer tarmen i at optage næringsstoffer vil der være mangel på en hel del vitaminer og mineraler over tid. Specielt sådan noget som kalk og jern bliver sværere at optage.

  • Vægttab – dette symptom rammer ikke alle.

Behandling

Du skal altid gå til lægen, hvis du har mistanke om en sygdom. Og selvom glutenallergi kan være svært at opdage, er den ret let at behandle.

Lægen vil kigge på symptomerne og tage en blodprøve, der måler transglutaminase antistof, endomysieantistoffer og/eller gliadin-antistoffer. Disse vil nemlig være forhøjede på grund af den inflammation, der opstår i tarmen.

Men diagnosen skal bekræftes ved en mavekikkertundersøgelse og biopsi fra tyndtarmen. Inden man endeligt kan stille diagnosen.

Undersøgelserne skal laves, inden man overgår til en glutenfri diæt - ellers forsvinder ”beviserne”.

Tilstanden – uanset hvilke af de 4 typer man har – behandles via en kostændring.

Man skal indstille sig på at spise en glutenfri kost på livstid.

Hvad er en glutenfri kost?

En glutenfri kost består i al sin enkelthed af at undgå fødevarer der indeholder gluten.

Det betyder, at du skal undgå kornsorterne:

  • Hvede
  • Rug
  • Byg

Du skal også undgå alle typer fødevarer, hvor de indgå – selv hvis det kun er en lille bestanddel.

Der findes masser af produkter på hylderne der er markeret som glutenfri, men ikke alle er af en god kvalitet, og mange er proppet med tilsætningsstoffer, hvorfor det for eksempel kan være god idé at holde sig til produkter der er lavet af andre kornsorter frem for produkter, hvor en eller flere af disse kornsorter er behandlet på en måde, der sorterer glutenindholdet fra.