7 gode råd: Sådan falder du hurtigere i søvn

Skrevet af Nils Würtzenfeld

03/08/2018
Hvorfor har jeg problemer med at sove
Foto: Shutterstock
Hvis du har problemer med at falde i søvn, så findes der en række gode tricks, der måske kan hjælpe.

Dagens topnyheder

I øjeblikket oplever adskillige danskere søvnproblemer på grund af de tårnhøje temperaturer og de varme tropenætter

Men også på andre tidpunkter af året lider mange danskere af søvnløshed, og det kan være frygtligt frustrerende.

Nætterne bliver nemlig lynhurtigt både lange og nærmest uudholdelige, når du ligger og vender og drejer dig i sengen, mens tankerne kører derudaf med høj hastighed.

Søvnproblemer resulterer dog ikke kun i mindre energi og træthed dagen efter - manglende søvn kan også være direkte skadeligt for dit helbred og øge risikoen for en lang række sygdomme, som type 2-diabetes og overvægt. Det skriver Illustreret Videnskab.

Heldigvis findes der en række gode råd til, hvordan du kan falde hurtigere i søvn.

Her får du seks gode råd:

1. Tving dig selv til at være vågen: Det lyder umiddelbart som en dårlig idé, men ikke desto mindre skulle ‘omvendt psykologi’ have en gavnlig effekt, når det kommer til søvnproblemer. Det viser en undersøgelse fra University of Glasgow i Skotland, hvor et hold forsøgsdeltagere blev bedt om at holde sig vågne, mens et andet hold blev bedt om at falde i søvn. Resultatet viste efterfølgende, at de personer, der var blevet bedt om at holde øjnene åbne, faktisk var faldt i søvn hurtigere end den anden forsøgsgruppe.

2. Tænk på dit favoritsted: Når vi skal sove og tankerne kører rundt, forsøger vi hele tiden at skubbe dem ud af hovedet - men uden held. I stedet skal du prøve at forestille dig et sted, der får dig til at føle dig glad og rolig. Ifølge en undersøgelse fra Oxford University kan det nemlig hjælpe dig til at glemme de bekymringer og tanker, som bremser din søvnproces. Resultatet af den engelske undersøgelse viste, at en gruppe søvnbesværede forsøgsdeltagere faktisk faldt 20 minutter hurtigere i søvn, når de blev bedt om at forestille sig behagelige og afslappende omgivelser.

3. Hold dit soveværelse køligt: Dette råd er nok omsonst at give i disse dage, hvor alle danskere formentlig sover med åbne vinduer eller med en ventilator tændt for at holde soveværelset så koldt så muligt. Men faktisk er det en god idé at lufte ud i soveværelset hele året rundt, da vores kroppe sover bedst mellem 15-20 grader. Derfor må dit soveværelse ikke være for varmt - men heller ikke for koldt, når du lægger hovedet på puden.

4. Behold sokkerne på: Det kan lyde som ren totur i disse varme tider, men ifølge en schweizisk undersøgelse, der er publiceret i tidsskriftet Nature, så kan varme fødder og hænder gøre det lettere at falde hurtigt i søvn. I undersøgelsen fik en række forsøgspersoner placeret en varm vandflaske i fodenden af deres seng, hvilket udvidede blodkarrene i hudens overflade og satte gang i det temperaturfald, der øger søvnhormonet melatonin. Det gjorde, at forsøgspersonerne hurtigt faldt i søvn.

5. Fyld dit soveværelse med lavendel: Lavendel dufter ikke bare dejligt - det kan også få dig til at falde hurtigt i søvn. Det viser en undersøgelse fra 2005, der er foretaget af forskere på Wesleyan University i USA. Her blev frivillige deltagere bedt om at dufte til lavendelolie tre gange i to minutter med 10 minutters mellemrum, hvilket viste sig at forbedre deres dybe søvn og tilmed give dem mere energiske morgenen efter. Så mon ikke man sover glimrende i en sydfransk lavendelmark?

6. Lyt til musik før sengetid: Selvom de fleste mennesker forsøger at skabe rolige omgivelser, når de skal sove, så kan det faktisk hjælpe med at falde hen, hvis man lytter til musik. En undersøgelse fra 2008 har vist, at især klassisk musik, eller andet musik med en langsom rytme, kan hjælpe på søvnbesvær. Undersøgelsen fandt blandt andet frem til, at en gruppe unge studerende, som begyndte at lytte til klassisk musik i 45 minutter før sengetid, oplevede en markant forbedring i deres søvnkvalitet. Så ind med Mozart og ud med Metallica, når du skal til at i seng.