Blodprop i vener og pulsårer i benet

Skrevet af webmaster

239 uger siden

|

21/10/2019
Blodprop i benet
En blodprop i benet kan være en smertefuld og farlig hændelse, men den behøver ikke at være livstruende. Det afhænger dog af, hvilken type, der er tale om og du kan læse mere om dem begge her.

Dagens topnyheder

Smerter i benene kan vidne om alvorlige og helbredstruende problemer, og der er grund til at være ekstra opmærksom, hvis du har mistanke om en blodprop i benet. Det er i øvrigt værd at bemærke, at risikoen kan være større, hvis du er kvinde, og det skyldes ikke mindst østrogenpræparater.

Blodprop i vener og pulsårer i benet

Blodpropper i benet hedder med en lægefaglig term trombose.

En blodprop er ikke begrænset til et bestemt sted i benet, men kan optræde hvor som helst. En blodprop i benet kræver altid behandling, og gerne hurtigt, da den kan give anledning til varige skader. 

En blodprop er dog ikke bare en blodprop.

Faktisk er der to forskellige typer – altså to sygdomme - der hver har deres særegne symptomer, og der er også forskel på, hvor livstruende de er.

Den ene type er blodpropper, der sidder i venerne.

Her er de hyppigste årsager:

  • Inaktivitet
  • Østrogenpræparater

Den anden type er blodpropper, der sidder i selve pulsårerne.

Her kan du læse om dem begge og se, hvordan du garderer dig bedst muligt imod dem.

Blodprop i vener

Denne type er den mest almindelige.

Dyb venetrombose er blodpropper i de dybe vener i benet herunder lår og læg, og det er ofte dem, der tales om i denne sammenhæng, men blodpropper kan også opstår andre steder.

Årsagen her er ofte enten mangel på bevægelse eller blot nedsat bevægelse. Begge dele kan nemlig resultere i, at blodet ikke kan blive ført ordentligt rundt.

Selvom inaktivitet som regel er inaktivitet, skal du dog ikke frygte at en uge i sengen med en gang influenza resulterer i blodprop, så snart du rejser dig fra sygelejet.

Der skal have været enten nedsat eller ligefrem manglende aktivitet igennem meget længere tid.

Men tilstanden kan også skyldes sådan noget som p-piller eller hvis personen har gennemgået behandling med andre typer af østrogen-præparater.

Sidst men ikke mindst kan man også være så uheldig at have genetiske anlæg for defekter, når det kommer til at få blodet til at størkne, og så er der nogle kræftsygdomme, der også kan spille ind.

Symptomer på blodprop i benet, når den sidder i venerne er:

  • Ben der hæver

  • Ømhed eller smerter – altså alt fra at det spænder i benet til at det gør decideret ondt.

Hævelsen er ikke nødvendigvis begrænset til det område, hvor blodproppen er for eksempel underben eller fod, for du kan sagtens komme ud for, at hele benet hæver.

Men der kan faktisk også ske det, at du slet ikke oplever nogle symptomer eller at der kun har vage eller ganske få.

Du kan altså sagtens få en forbigående blodprop uden at du rent faktisk ved det, men spotter du symptomer, skal du selvsagt søge læge med det samme.

Uanset om der er symptomer eller ej, kan en blodprop nemlig rive sig løs og vandre rundt i kroppen. Det betyder i værste tilfælde at den ender i lungerne.

Behandlingen af blodpropper foregår ved hjælp af blodfortyndende medicin. Det har også den fordel, at det forebygger at der opstår nye blodpropper, og blodproppen forhindres også i den farlige vandring rundt i kroppen.

Ofte kan du nøjes med at tage den blodfortyndende medicin i tre til seks måneder, men er der tale om gentagende tilfælde kan blodfortyndende medicin resten af livet komme på tale.

For at undgå at få denne type blodpropper, skal du:

  • Gå uden om østrogenpræparater
  • Holde dig aktiv og undgå inaktivitet gennem en længere periode – rejser du med fly, bus eller på passagersædet i en bil gennem længere tid, kan du lave vippeøvelser med foden.
  • Bruge støttestrømper – gerne til hverdag, men specielt ved længere tids transport.

Eftervirkningen af en blodprop i venen, kan være posttrombotisk syndrom, der kan medføre, at din mobilitet nedsættes og at livskvalitet bliver forringet.

Blodprop i pulsårer

Årsagen er en helt anden, når blodproppen sidder i pulsårerne, for her er det stort set altid om åreforsnævring i benets pulsårer, som det handler om.

Symptomer på en blodprop i benets pulsårer er:

  • Smerter og efter nogen tid følelsesløshed 

  • Benet ændrer følelse og udseende – det føles koldt og ser blegt eller ligefrem hvidt ud

Denne type blodprop er livstruende og kræver øjeblikkelig indlæggelse. Der er ofte behov for kirurgi, og der kan forekomme risiko for at miste benet som følgevirkning.

Risikoen for alle blodpropper nedsættes væsentligt ved fysisk aktivitet og sund kost.