Danske læger advarer mod smertestillende piller: 'Du bliver afhængig af dem'

Skrevet af Emil Ryttergaard

12/06/2017
Foto: Polfoto
Foto: Polfoto
Danske læger advarer mod et smertestillede lægemiddel, der kan gøre patienterne afhængige. Op mod 300.000 danskere tager pillerne.

Mest læste i dag

For nogle mennesker er det ikke muligt at komme ud af døren om morgenen uden smerter. 

Og er man enten kronisk syg eller har været udsat for en ulykke, så kan de svære smerter være hverdagskost, der skal lindres med daglige doser af smertestillende medicin. 

Men det kan være en god ide at tjekke præcis, hvilken form for medicin du benytter dig af, for nu advarer flere danske læger mod lægemidlet tradamol, skriver dr.dk.

I dag bruger omkring 300.000 danskere smertestillende piller med det aktive stof, der sælges under navne som Dolol, Nobligan og Mandolgin. 

Men uanset navnet på æsken, så kan pillerne gøre patienten svært fysisk afhængig, såsom andre morfinlignede piller, lyder advarslen fra flere danske læger. 

- Når jeg læser, at afhængighed er en sjælden bivirkning ved tramadol, stemmer det ikke overens med min kliniske erfaring. Jeg har set patienter, som bliver voldsomt fysisk afhængige og har rigtig, rigtig svært ved at trappe ud. Og jeg har også patienter, der er psykisk afhængige af det, hvor medicinen helt tager magten fra dem, siger overlæge og smerteforsker Jette Højsted fra Rigshospitalets tværfaglige smertecenter til DR.

Afhængigheden kan være meget vanskelig at slippe af med, og faktisk kan mange daglige brugere af tradamol allerede være afhængige i dag, da over 100.000 danske patienter har taget pillerne i mere end seks måneder. 

Den udmelding er alarmerende, mener misbrugsekspert Henrik Rindom. 

- Så er der jo et kæmpeproblem. Og i det hele taget kan det føre til en social deroute for rigtig mange smertepatienter, der er blevet afhængige, siger han til DR.

Hos lægemiddelindustrien har man opdateret informationen om lægemiddelets bivirkninger, og at patienter skal være opmærksomme på den større risiko for afhængighed. 

Lægemiddelstyrelsen har dog ikke tænkt sig at ændre sin anbefaling eller tilladelse i forhold til præparatet. 

 - Der er tale om et lægemiddel, som er meget anvendt, og det kan vi kun tage som udtryk for, at mange patienter har glæde af tramadol, og at bivirkningerne er relativt få, og i hvert fald noget, man kan håndtere ud i klinikken, siger overlæge ved Lægemiddelstyrelsen Doris Stenver til DR.

14-årig kæmper for livet, efter hans tarm blev suget ud af filterpumpe i svømmepøl