De fleste har dette krydderi derhjemme - men få er klar over dets effekt

Foto: privat foto

Mange krydderier er ikke kun gode for dine smagsløg, men kan også gøre underværker for din krop. Flere smagsgivere, som de fleste af os har stående på hylden derhjemme, har sundhedsgavnlige effekter.

I gamle dage kunne man ikke bare snuppe en Panodil, hvis hovedet værkede. I stedet brugte man urter og krydderier, naturens medicin, til at dulme smerter og modvirke dårligdomme.

I dag tager mange af os piller, hvis vi har behov for det, men faktisk er der god grund til at tage et kig i krydderiskabet i stedet for medicinskabet, når vi skal lindre smerter og holde os sunde.

Mange krydderier, som du med garanti har lignende i køkkenskuffen, har nemlig uventede sundhedsmæssige fordele. 

En af de største helte på krydderihylden er muskatnødden, der giver en frygtelig god smag til kartoffelmosen, den sammenkogte ret, wokgryden eller brunkagedejen. 

Læs også

Grøn mirakel-urt: Derfor skal du spise masser af basilikum i aften

Den lille fine nød stammer fra Indien og har gode antibakterielle egenskaber. Det betyder, at muskatnødden kan hjælpe med at holde munden og ikke mindst tænderne rene, fjerne den dårlige ånde og forhindre huller i tænderne.  

Foto: Polfoto

Samtidig indeholder muskatnød stoffet eugenol, der eftersigende er godt for hjertet. 

Sidst, men bestemt ikke mindst, så har forsøg vist, at nødden kan lindre depression, angst og søvnforstyrrelser og øge sexlysten.

For mænd er der ikke noget, der kan virke søvndyssende, som sex kan, så det er en perfekt grund til at rive en ordentlig omgang muskatnød ned i din næste sammenkogte ret. 

Ikke kun til jul
Et andet meget overset krydderi forbindes for de fleste med sukkerdrys til risengrøden og bagerens snegl. Men faktisk er kanel ikke kun et sødt og eksotisk smagsforstærker - det kan også berolige en oprørt og oppustet mave. 

Foto: Polfoto

Forskning viser, at kanel kan sænke temperaturen i maven efter at man har spist stærk mad - hvilket man i Mellemøsten har vidst i flere hundrede år. 

Ved at tilføre blot en lille smule kanel i kosten, sker der et fald af temperatur i mavesækken på hele to grader, hvilket er nok til at lægge en dæmper på ondt i maven og oppustethed. 

Læs også

Det vidste du ikke: Derfor skal du drysse kanel på din mad

Her skal man dog ikke være alt for nærig, når man er ude og handle. Ægte kanel, der også går under navnet ceylonkanel, er nemlig klart at foretrække til fordel for den billigere kassiakanel, som bageren benytter til sin mange kanelsnegle. 

Det skyldes indholdet af stoffet kumarin, som ved stort indtag kan give leverskader, hvilket også Fødevarestyrelsen har advaret om

Det gule i din karry er et sandt vidundermiddel
Alle har karry på krydderihylden, men karry er som bekendt et blandingskrydderi, der kan bestå af et hav af krydderier. I karry findes der et sandt vidundermiddel, der gør karryen gul, og som samtidig kan hjælpe din krop på et hav af forskellige faconer. 

Foto: Polfoto

Krydderiet hedder gurkemeje, og det aktive stof curcumin er ved flere lejligheder blevet sat i forbindelse med at bekæmpe dannelsen af kræftceller, skriver Kræftens Bekæmpelse. Gurkemeje kan også købes rent, hvis man ikke er ude efter karry-smagen.

Derudover har et forsøg fra Sverige vist, at curcumin kan hjælpe med at beskytte hjernen mod Alzheimers. Skulle det ikke være nok, så er gurkemeje kolesterolnedsættende og forhindrer dannelsen af plak i hjertet samt lindrer gigtlidelser. 

Læs også

5 ting som sker med din krop, hvis du spiser gurkemeje hver dag

Næste gang du skal lave en omgang boller i karry eller lave en kylling i den klassiske gule karrysovs, så suppler din yndlingskarry med gurkemeje og nyd godt af de sunde sidegevinster. 

Læs også den populære historie om en skræmt mor, der finder en farvet klump på badeværelset - så opdager hun den klamme sandhed.