Forside Sundhed Denne krydderurt er guld værd: Kan bekæmpe demens og styrke...

Denne krydderurt er guld værd: Kan bekæmpe demens og styrke hukommelsen

Old people, demens, dementia, ældre, sundhed, tired
Shutterstock

En helt basal krydderurt, der i forvejen bruges i mange danskeres madlavning, har vist sig at have en overraskende effekt.

Lige nu læser andre

Udsigten til at udvikle demens – herunder Alzheimers sygdom – kan virke skræmmende, og det er derfor forståeligt, at mange gerne vil gøre, hvad de kan, for at mindske risikoen.

Forskning tyder på, at en almindelig krydderurt fra haven kan have terapeutisk potentiale på grund af dens aktive forbindelser, som har både antioxidante og antiinflammatoriske egenskaber. Stoffet carnosinsyre i rosmarin aktiverer blandt andet enzymer, der indgår i kroppens naturlige forsvarssystem.

Amerikanske forskere fremhævede allerede i 2022, at Rosmarinus officinalis – urtens latinske navn – ‘længe har været kendt som hukommelsens urt og kan være en mulig kognitiv forstærker’ i behandlingen af Alzheimers sygdom.

Et studie med dyr konkluderede, at tilførsel af urten ‘forbedrede den kognitive funktion’ både hos organismer med kognitive mangler og hos ‘normalt fungerende’ dyr.

“Resultaterne kan anvendes i planlægningen af kliniske studier, forudsat at undersøgelserne er tilstrækkeligt solide til at tage højde for den variation, der observeres,” skrev forskerne ifølge Express.

Læs også

De tilføjede, at ‘de kognitive fordele, som R. officinalis giver, og dens virkningsmekanismer stemmer overens med de grundlæggende biologiske processer, der ligger bag kognitive svækkelser. Urten kan derfor være en potentiel behandling for Alzheimers sygdom’.

Yderligere forskning, offentliggjort i tidsskriftet Antioxidants i februar, viste, at når diAcCA – en ny og stabiliseret form for carnosinsyre – blev brugt til at behandle musemodeller af Alzheimers, kunne stoffet opnå terapeutiske koncentrationer i hjernen.

Behandlingen førte ifølge News Medical Life Sciences til forbedret hukommelse og øget synaptisk tæthed – altså flere synapser i hjernen.

“Ved at bekæmpe inflammation og oxidativt stress med dette diAcCA-stof øgede vi faktisk antallet af synapser i hjernen,” sagde professor Stuart Lipton, overlæge, ph.d. og seniorforfatter fra Scripps Research i La Jolla, Californien.

“Vi reducerede samtidig andre fejlfoldede eller sammenklumpede proteiner såsom fosforyleret tau og amyloid-beta, som menes at udløse Alzheimers sygdom og fungerer som biomarkører for sygdomsprocessen.”

Læs også

“Vi gennemførte flere forskellige hukommelsestests, og alle viste forbedring med stoffet. Det bremsede ikke bare tilbagegangen – hukommelsen blev næsten normaliseret.”

Selvom det endnu er uklart, hvilken præcis effekt rosmarin kan have på mennesker i forhold til at forebygge Alzheimers sygdom, peger den nuværende forskning på, at urten kan rumme et lovende potentiale. Derfor er den helt afgjort værd at bruge i sin madlavning derhjemme.

Ads by MGDK