Derfor må du ALDRIG ignorere stikkende smerter under det højre bryst

Foto: Shutterstock

Smerter i brystet eller i maven kan muligvis være relateret til en alvorlig sygdom, men det er slet ikke sikkert, at det er tilfældet, derfor er det altid bedst at finde ud af, hvad årsagen er, så tilstanden kan blive behandlet.

Smerter under højre bryst er ikke ualmindeligt, og det er noget, som enhver kan opleve.

Når årsagen overvejes, så er det vigtigt at vide, hvad der befinder sig i dette  område af kroppen, såvel som hvilke symptomer, du oplever.

Mulige årsager til en skarp smerte under højre bryst

Området under højre bryst består af forskellige strukturer, herunder ribben og muskler i brystet, en del af lungerne samt organer placeret i den øvre del af maven. Her er nogle mulige medicinske tilstande forbundet med disse smerter.

1. Skader i brystkassen

Organerne i brystet er beskyttet af brystkassen, som består af ribben, brusk samt en pladelignende struktur, der kaldes brystbenet. Nogle gange kan en skade på disse stukturer, såsom et brud fra et direkte slag på brystet eller en knusningslæsion fra en bilulykke føre til blå mærker, ømhed og smerter i de berørte område.

Læs også

Slip af med smerter i lænden på få minutter - med denne effektive øvelse

Bortset fra det kan en skarp smerte under højre bryst føles værre, når du hoster, nyser eller tager en dyb indånding. Det er bedst at søge øjeblikkelig lægehjælp efter sådanne skader for at forhindre komplikationer, der kan påvirke de underliggende organer.

2. Costochondritis

Inflammation eller costochondritis af brusk, der er fastgjort til ribben, kan skyldes traume, voldsom hoste eller overbelastning af af de berørte dele. Dette er en almindeligt forekommende tilstand, der forårsager brystsmerter, og det føles normalt værre ved fysisk aktivitet, eller når du nyser eller hoster. Det er dog ikke alvorligt og lindres normalt med hvile og smertestillende midler, der fås uden recept.

3. Lungehindebetændelse 

Betændelse i lungehinden og brysthulen kan skyldes åndedrætsinfektion, lungebetændelse, traume eller eksponering af giftige stoffer som asbest. Denne tilstand, som kaldet lungehindebetændelse, er kendetegnet ved brystsmerter, der bliver værre ved hoste, dyb vejrtrækning og bevægelse. Andre symptomer omfatter hoste, stakåndethed samt åndenød.

Læs også

Danske eksperter: Denne pludselige smerte må du aldrig ignorere

4. Betændelse i bugspytkirtlen

Bugspytkirtlen er et stort organ placeret bagved din mave i den øvre venstre del af underlivet. Selv om den er placeret i den modsatte side, kan betændelse i dette organ forårsage akut eller kronisk smerte, der kan henvises til eller overføres til en anden del af kroppen, såsom at forårsage skarpe smerter under højre bryst.

Betændelse i bugspytkirtlen kan skyldes infektion, blokering af kanaler, alkoholmisbrug, høje triglyceridniveauer eller tilstedeværelse af sten i galdeblæren. Smerter kan også henvises til andre områder, såsom ryggen eller mavens sider, og kan forårsage andre symptomer såsom feber, kvalme, opkastning og oppustethed. Disse symptomer kan føles værre efter et fedtholdigt måltid.

5. Sygdom i galdeblæren

Galdeblæren er en lille sæk placeret under din lever i den øverste del af underlivet. Dens opgave er at opbevare og frigive galde, som er en fordøjelsessaft, der  produceres af din lever. Når galden, som indeholder salte, pigmenter og kolesterol, krystallerer og danner sten (galdesten), så opstår der en tilstand kaldet cholelithiasis (galdestensanfald).

Der kan også opstå infektion, hvilket forårsager betændelse (cholecystitis), som kan føre til smerter under højre bryst. Denne smerte udstråler normalt til ryggen og forårsager andre symptomer såsom feber, kvalme og opkastning.

Læs også

6 synlige ting, der sker med dine bryster, når du dropper bh’en

6. Nyresten

Nyresten er hårde aflejringer, der udvikler sig, når syre salte og mineraler krystallerer sig i urinen. Små nyresten passerer normalt i urinen og forårsager ingen problemer, men større kan forårsage alvorlig smerte, hvilket kan mærkes, når de bliver anbragt i din nyre eller din urinleder.

Selv om det mest almindelige symptom er lændesmerter, der mærkes på den berørte nyres side, så kan smerten stråle til brystkassen og forårsage en skarp smerte under højre bryst. Andre symptomer omfatter feber, kvalme, opkastning, hyppig vandladning, grumset urin og en brændende fornemmelse ved urinering.

7. Mellemgulvsbrok

Denne ikke helt så almindelige tilstand opstår, når en del af din mave rager ud  gennem et svagt område (åbning i mellemgulvet) i membranen, der åbner sig ind i brysthulen. Nogle gange stikker en del af spiserøret (røret, der fører til maven)  også igennem denne åbning i mellemgulvet.

Disse forhold forårsager ofte åndenød, brystsmerter, halsbrand og oppustethed efter måltider. Øjeblikkelig behandling er nødvendigt for at undgå alvorlige komplikationer.

Læs også

Kroppen advarer dig 1 måned før et hjerteanfald - disse skjulte tegn bør alle kende til

Diagnosticering af smerte under det højre bryst

Hvis du har motioneret for nylig og dine symptomer er stabile (ikke forværrede), så kan den skarpe smerte under højre bryst blot være en midlertidig tilstand forbundet med overbelastning (costochondritis). Dette er en af de mest almindelige årsager til smerter i brystet, og det kan løses med hvile og smertestillende midler.

Hvis du derimod har været involveret i et nyligt traume, eller har haft en alvorlig respiratorisk infektion, så er det bedst at se en læge med det samme. Nogle gange er du muligvis ikke opmærksom på, at du har symptomer på en sygdom, der påvirker organerne i dit øverste underliv eller nyrerne, så det er tilrådeligt at konsultere en læge for korrekt diagnose og behandling.

Test kan omfatte forskellige blodprøver, urinundersøgelser og billedundersøgelser som ultralyd-, røntgen-, MR- eller CT-scanning, afhængigt af din læges vurdering, efter han har taget din medicinske historie og foretaget en fysisk undersøgelse.

 

Dagens Gossip