Dette sker med din krop, hvis du spiser havregryn hver dag

Foto: Shutterstock

Havregryn er ikke kun for børn, men kan gøre underværker for din sundhed på en række måder, som du slet ikke kan forestille dig.

I bad, børste tænder, finde tøj frem, smøre madpakke, pakke tasken og nå ja, morgenmad? Hvad pokker skal du have til morgenmad? 

Det spørgsmål er der mange, der aldrig når at stille sig selv på travle og forjagede hverdage, hvor man har ligget alt, alt for længe under dynen. 

Men faktisk er svaret lige til, for en skål havregryn med mælk sender dig flyvende ud af døren og har en række gavnlige effekter på dit helbred. 

1. Passer på dit blodsukker 
Når havren er mejet og ender i skålen om morgenen, så kan de gyldne korn passe godt på dit blodsukker. Havren indeholder nemlig betaglukaner, der kan hjælpe med at stabilisere blodsukkeret og kroppens generelle kolesterolværdi.

Foto: Shutterstock

2. Forebygger tarmkræft
Havregryn er godt for maven, og de gyldne gryn kan beskytte dig mod kræftsygdomme i maven, viser flere studier. Det skyldes det høje fiberindhold i havre, hvor hver 10 gram fiber i kosten, får risikoen for tarmkræft til at dale med 10 procent.

Derfor man kan passende supplere sin kost med flere fibre.

Læs også

Det vidste du ikke: Skuffen under ovnen er ikke kun til bageplader

3. Hjælper med at holde dig slank
Hvis man har ambitioner om at smide et par overflødige kilo, så kan havregryn gøre underværker. 

Foto: Shutterstock

En undersøgelse fra USA viste, at gruppen der havde havregryn i skålen var mætte i længere tid, end gruppen der havde fået cornflakes. Den lange mæthedsfornemmelse hænger sammen med det stabile blodsukker, der gør det nemmere at styre sin appetit og ikke supplere med snacks og søde sager i løbet af dagen.

4. Forebygger hjertekar-sygdomme og kræft
Hjertet sætter stor pris på, at du tager dig tid til at spise en skål havregryn hver morgen. 
Forskning fra Harvard viser, at fibrene i havren passer godt på din krop, og nedsætter risikoen for hjerte-karsygdomme og kræft i almindelighed. 

Spiser man havre dagligt, falder dødeligheden mellem 20 og 23 procent på de alvorlige, livstruende sygdomme, og kvinder der indtog havre mindst to gange om dagen, faldt risikoen for at blive ramt af sygdomme med 30 procent over en årrække.  

Læs også

Louises geniale trick i køkkenet: 'Mine tallerkener er som forvandlet’

5. Rig på antioxidanter
Havregryn indeholder en særlig form for antioxidanter, der hedder avenanthramider, der stort set kun findes i havren. 

 

Den form for antioxidanter har den unikke fordel, at det får blodkarrene til at udvide sig, så blodet strømmer letter gennem årene. Derudover skulle de aktive stoffer også hjælpe mod irritabel hud og eksem.  

Foto: Shutterstock

Lider man af et for højt blodtryk eller kløende hud, så kan en daglig portion havregryn hjælpe det hele lidt på vej. 

6. Beskytter børn mod at udvikle astma
Dine børn kan sagtens indtage en ordentlig skål havregryn, og det bør de, hvis de er i risikogruppen for at udvikle astma

En undersøgelse har nemlig vist, at havre kan være med til at minimere risikoen for at små børn udvikler astma, når børn tidligt blev introduceret til havre. 

Når du kommer hjem, så skal du heller ikke holde dig tilbage med at putte krydderier i maden. Du har nemlig med garanti disse krydderier derhjemme, der har usædvanlig gode sundhedsegenskaber.

 

Dagens Gossip