Din risiko for demens fordobles, hvis du ikke kan genkende disse 5 dufte

Din lugtesans kan afsløre, om du er i risikozonen for at udvikle demens. Foto: Shutterstock

En manglende evne til at identificere særlige dufte kan hænge sammen med risikoen for at udvikle demens, viser ny forskning.

Din næse muligvis kan afsløre, om du risikerer at udvikle demens senere i livet.

Det mener en række forskere, der 25. september har publiceret et opsigtsvækkende studie i tidsskriftet The Journal of the American Geriatric Society.

Forskerne er kommet frem til, at menneskers manglende evne til at genkende specielle dufte kan betyde en øget risiko for at udvikle demens.

Gennem deres forskningsstudie har de haft adgang til 3.000 voksne forsøgspersoner over 50 år, hvoraf ingen på daværende tidspunkt udviste tegn på demens.

Læs også

Vil du have et pænere smil? Ny forskning afslører at kokosolie bleger din tænder

Forsøgspersonerne blev bedt om at gennemføre en dufttest, som gik ud på at afprøve deres evner til at identificere fem forholdsvis almindelige dufte, som var rangeret efter sværhedsgrad.

De fem dufte var pebermynte, fisk, appelsin, roser og læder.

Pebermynte. Foto: Shutterstock

78 procent af deltagerne bestod testen og kunne genkende mindst fire ud af fem dufte.

Men 19 procent af forsøgspersonerne var kun i stand til at identificere to dufte, mens de sidste kun genkendte én enkelt duft eller slet ingen.

Duften af fisk var blandt de fem. Foto: Shutterstock

Fem år efter forsøget samlede forskerne igen de 3.000 forsøgspersoner, og her gjorde man en opsigtsvækkende opdagelse:

Det viste sig nemlig, at mange af de personer, der fem år forinden genkendte færre end fire dufte, nu havde udviklet demens. 

Appelsin. Foto: Shutterstock

De forsørgspersoner, der klarede sig dårligst i testen fem år tidligere, var altså også dem, der dengang var blevet vurderet til at have den højeste risiko for at udvikle demens. Og det viste sig at holde stik.

Faktisk havde 80 procent af de personer, der kun kunne identificere én eller to dufte, allerede udviklet demens, mens de få personer, der slet ikke kunne genkende nogen af de fem dufte, stort set alle havde fået konstateret demens.

Roser. Foto: Shutterstock

Forklaringen skal ifølge forskerne bag undersøgelsen blandt andet findes i, at vores lugtenerve - der sender lugtsignaler til hjernen – er den eneste kranienerve, der er direkte udsat for udefrakommende faktorer.

Det betyder, at den kan blive beskadiget af ting som forurening eller infektion. 

Prøv at lugte til din læderpung. Foto: Shutterstock

På grund af dens placering kan den tilmed overføre disse farer til dit centralnervesystem, hvilket potentielt kan udsætte andre dele af din hjerne for fare. Dette kan forklare, hvorfor problemer med at lugte kan være et tidligt tegn på demens, forsklarer forskerne.

Der skal laves flere studier med lugtforsøg, inden læger kan begynde at gøre brug at testen i praksis, men forskerne håber, at dette er et skridt på vejen mod nemmere og tidligere at kunne identificere demens. 

6 alarmerende tegn på diabetes, du ikke må ignorere.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip