Dine pølser sladrer om dit helbred

Ta’ et godt kig ned i toilettet, inden du skyller ud.

De fleste vil bare gerne af med tarmindhold og så ud af toilettet igen i en fart. Men der er god grund til at bruge et par sekunder på at studere sine efterladenskaber i kummen. For din afføring afslører nemlig en del om dit helbred.

Ændringer i dine pølser kan være tegn på, at din krop oplever både alvorlige og harmløse forandringer, mens blod i afføringen bør få alarmklokkerne til at ringe, for det kan skyldes tarmkræft.

Læs også: Derfor laver du ekstra mange pølser, når du har menstruation

Det engelske hospital Ramsay Helath Care har lavet et skema, der viser de forskellige typer af lort - både de sunde slags og de bekymrende.

Selvom de færreste holder af at tale om deres afføring, kan det være en god ide at være åben om ændringer i sine efterladenskaber, da tarmkræft er den tredje mest almindelige kræftform i verden. Det er afgørende, hvor hurtigt man opdager kræften, fortæller tarmkræftkonsulenten Ash Gupta fra Ramsay Health Care.

Læs ogsåDine prutters lugt afslører dette om dit helbred

- Hvis ændringer i din afføringsvaner fortsætter i mere end tre uger, eller hvis du har bemærket blod i afføringen, skal du omgående kontakte din læge, siger Ash Gupta, der ofte oplever at folk dør af tarmkræft, fordi det bliver opdaget for sent.

Nedenfor ses hospitalets skema, der viser de vigtigste tegn, man  - især folk i 50’erne - skal være opmærksom på. Til venstre ses de sunde pølser, i midten er der ændringer i afføringen (tyndt og splasket) og til højre ses en blodig pølse. 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

Dagens Gossip