Disse 5 sunde frugter og grøntsager kan gøre dig syg

Skrevet af Emil Ryttergaard

13/03/2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Selvom frugt og grønt er noget af det sundeste, du kan indtage, så findes der også varianter, der kan gøre dig syg.

Mest læste i dag

Seks om dagen.

Alle kender 'reglerne'. Man skal huske at få nok frugt og grønt i løbet af dagen, da det er en god kilde til vigtige vitaminer, mineraler og fibre.

Men faktisk er der en række frugter og grøntsager, som kan risikere at gøre dig syg, hvis du ikke er opmærksom, skriver Daily Mail.

Her er fem af de grøntsager og frugter, som faktisk kan have en negativ effekt på kroppen.

1. Avocado
En rugbrødsmad med avocado er ikke kun lækker på Instagram, men smager også ganske fremragende. Men faktisk kan avocado give en allergisk reaktion hos mennesker, der ikke kan tåle latex. Det skyldes, at latex fremstilles via gummi, der tappes fra et gummitræ, og de proteiner, der findes i latex og medfører allergi, findes også i avocado.

Derfor kan nogle mennesker opleve, at det klør i munden, at næsen lukker sig sammen, at det svier i øjnene og i meget alvorlige og sjældne tilfælde kan føre til anafylaksi, der kan være dødelig. Er man overfølsom overfor latex, er det bedst at springe avocadomaden over.

2. Kirsebær
Kirsebær smager fantastisk om sommeren, hvor man kan plukke de søde bær direkte fra træet. Men der også grund til at være varsom. Det er dog ikke selve bærret, men den lille sten inde i midten, der kan være farlig. For stenen kan frigive giftstoffet amygdalin, der er en kemisk forbindelse, der blandt andet findes i cyanid.

Du må for alt i verden ikke tygge eller slugen stenen i et kirsebær. Foto: Shutterstock

Amygdalin kan være giftigt og forårsage feber, faldende blodtryk og i ekstreme tilfælde være dødelig. Det er selvfølgelig sjældent, at man spiser stenen, men det kan jo ske ved et uheld, ligesom at det er værd at være opmærksom på eksempelvis børn, der spiser kirsebær.

3. Bananer
Normalt er bananer en superfrugt, der kan være med til at regulere blodtrykket, stille sulten og give kroppen et ekstra skud kalium. Men det er faktisk den store mængde kalium i bananer, som man skal være opmærksom på, hvis man har problemer med nyrerne.

Bananer er en 'superfood', men for nogle kan bananer være farlige at indtage. Foto: Shutterstock

Har man nyresygdomme eller nyresvigt, skal man begrænse sit indtag af bananer, da man kan risikere tilstanden hyperkaliæmi, hvor kroppen ikke kan nedbryde kalium, der i stedet samler sig i nyrerne. Det er særligt ældre, der kan blive ramt af tilstanden, der som oftest giver kvalme, en lavere puls og en forstyrret hjerterytme.

4. Rødbeder
Det er et klassisk tilbehør til leverpostejsmaden, men udover at give urinen og afføringen en farlig farve, så kan rødbeder også lave ballade i nyrerne. For har man haft problemer med nyresten, så skal man holde sig langt fra rødbeder, da rødbederne indholder oxalsyre, der kan forstyrre optagelsen af kalk i kroppen. For langt de fleste mennesker kan kroppen selv nedbryde oxalsyre i tarmen eller nyrerne. 

Rødbeder kan give nyresten hos nogle mennesker. Foto: Shutterstock

Men i sjældne tilfælde nedbrydes stofferne ikke og samler sig i stedet som nyresten, hvilket kan være ekstremt smertefuldt.

5. Rosenkål
Rosenkål er bestemt ikke for alle, men med lidt kreativitet kan de små kålknolde smage fantastisk. Der er dog nogle mennesker, der med god grund bør hoppe over de små sundhedsbomber. Tager man blodfortyndende medicin, så risikerer man at annullerer medicinens gunstige virkning.

Rosenkål er ikke for alle og slet ikke, hvis man tager blodfortyndende medicin. Foto: Shutterstock

Det skyldes, at rosenkål indeholder store mængder K-vitamin, der som blandt andet er med til at sikre at blod koagulere. Det modarbejder medicinen med det aktive stof wafarin, der netop skal fortynde blodet.

Spinat har i øvrigt samme effekt, så nu har du en god undskyldning for at springe 'det grønne tilbehør' over. 

17-årige bilist William blev chokeret over seddel i forruden