Ekspert melder ud: Disse mundbind stopper ikke Omikron

Skrevet af Henrik R

24/12/2021
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Oxford-professoren Trish Greenhalgh advarer mod en særlig type mundbind, der ikke holder Omikron ude.

Mest læste i dag

Omikron-varianten har på kort tid spredt sig til store dele af verden, hvor den har accelereret smitten. Det samme scenarier oplever i på nuværende tidspunkt i Danmark.

Mange er vant til at iføre sig deres genanvendelige stofmundbind, når de skal i supermarkedet, på restaurant eller lignende. Men efter Omikron-variantens indtog er det måske en god idé.

Sådan lyder det Oxford-professor Trish Greenhalgh, der siger, at en særlig type stofmundbind ikke kan stoppe Omikron.

"De kan være rigtig gode eller rigtig dårlige, afhængigt af hvilket stof, der bruges," sagde Trish Greenhalgh, der er professor i sundhed på University of Oxford, ifølge Bloomberg.

Dobbelt- eller trelagsmundbind lavet af en blanding af materialer kan være effektive, men de fleste stofmundbind er blot 'modetilbehør', ifølge Greenhalgh.

Det primære problem med stofmundbind er, at der ikke stilles krav til, at de overholder nogen form for sundhedsstandard, sagde Greenhalgh.

I modsætning hertil, bliver der stillet krav til dem, der fremstiller N95-mundbind, da disse mundbind skal være i stand til at filtrere mindst 95% af partiklerne fra.

God filtrering er dog ubrugelig, hvis dit mundbind ikke dækker din næse og din mund ordentligt. Dertil er det selvfølgelig også vigtigt, at du let kan trække vejret gennem mundbindet, lød det fra Greenhalgh.

Det er især miljø- eller pengebevidste forbrugere, der gør brug af mundbind i stof, fordi man kan vanske og genanvende dem. I dag er det dog også muligt at finde genanvendelige mundbind, der lever op til de gældende standarder.

I Canada bliver indbyggerne rådet til at droppe deres stofmundbind i ét lag, og i stedet gøre brug af andre mundbind, der sidder strammere.

"Problemet her er, at hvis du har et enkelt lag, er evnen til at filtrere absolut minimal og gør ingen som helst forskel," lød det fra Peter Juni, der er Ontario's Science Advisory Table, i et interview med CTV News i sidste uge.