Eksperter advarer: Mor og fars moderne kur giver børn spiseforstyrrelser

Skrevet af Lotte Sørensen

15/04/2014

Mest læste i dag

Når mor og far dropper pasta og hvidt brød for kun at indtage stenaldermad, kan det have konsekvenser for familiens yngste. Eksperter oplever nemlig flere børn helt ned i otte-års alderen med et usundt fokus på kalorier og vægt. Det skriver Berlingske.

De piger, jeg har i terapi, er direkte angste for at spise smør, hvidt brød eller pasta. Det er gift for dem. De lever med så mange forbud og restriktioner på mad, som er fuldstændigt forskruede. Hvorfra får en 16-årig pige den tanke, at hun ikke vil have hvide, men kun brune ris? Selvfølgelig hjemmefra, siger Pernille Ungermann, der behandler børn med spiseforstyrrelser.

Læs også: Se de uhyggelige billeder: Anoreksi-piger inspirerer hinanden på sociale medier

Også psykiater Birgit Petersson mener, at det er forældrenes overdrevne fokus på sundhed, der gør børnene syge.

- Allerede i børnehaven og i de små skoleklasser har nogle en tvangspræget adfærd, fordi det har de lært. De taler om, at de ikke må blive for tykke. De gentager, hvad de hører derhjemme. Det er de usikre børn, der har svært ved at finde fodfæste, der tit kommer til at tage nogle af tingene til yderligheder, siger Birgit Petersson.

Jane Faerber står bag flere kogebøger med udgangspunkt i LCHF-princippet (low carb high fat, red.), hvor man dropper brød, kartofler og andre madvarer med mange kulhydrater, og istedet bliver medt af fedt- og proteinholdigt mad. Slik og sodavand er der heller ikke noget af. Den mad lever hun, hendes mand og deres otte-årige tvillinger af. Hun mener dog ikke, at hun skader sine børn med sine madvaner.

Læs også: Modelbureu jagtede unge piger med anoreksi

- Den helt vigtige forskel er, om forældrene går op i mad eller vægt? Jeg kan godt forstå, at det kunne smitte af på børnene, hvis de hver dag blev mødt med en mor, der kiggede på, at de andre spiste, mens hun sad med en Nuposhake eller sagde »nej, tak, min kvote for i dag er brugt«, eller konstant skiftede fra en slankekur til den næste. Men mine børn spiser i en familie, hvor vi er glade for maden og sidder sammen og nyder den. Der er ikke noget negativitet omkring det, siger hun.

Den vestlige verden er ramt af en regulær fedmeepidemi, og der er mange børn. Så man skulle tro, at fokus på sundhed var en god ting.

Men ifølge Jens-Christian Holm, overlæge og leder af Enheden for overvægtige børn på Holbæk Sygehus, er det de forkerte forældre, der har dette fokus. 

- Det er tydeligvis et overklassefænomen. Det er typisk meget veluddannede og velbjærgede forældre, der har gang i de dér argumenter, som er helt ude af proportioner, siger han.

De overvægtige børn kommer nemlig oftest fra fattigere familier.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med