Eksperter slår alarm efter sænkede alkoholpriser: Frygter konsekvenserne for de unge

Foto: shutterstock

Afgiften på blandt andet alkoholsodavand og cidere bliver sænket fra nytår. Det møder kritik fra eksperter.

'Vi frygter de sundhedsmæssige konsekvenser'.

Så kontant lyder meldingen fra Peter Konow, direktør i Alkohol & Samfund, når han skal beskriver den politiske aftale mellem regeringen, DF og De Radikale, som vil fjerne afgiften på blandt andet alkoholsodavand og cidere fra nytår. 

Det mener flere eksperter, skriver Metroxpress.

Læs også

Ann undrede sig over de friske blomster på sin brors grav: 70 år senere går sandheden op for hende

Peter Konow mener, at folkesundheden bliver taberen, når regeringen sammenmed DF og De Radikale fjerner  

- Alkoholsodavand er de unges foretrukne alkoholdrik, så fremover skal de unge hverken tænke over smagen af alkohol eller prisen. Vi frygter de sundhedsmæssige konsekvenser, for danske unge har i forvejen det højeste alkoholforbrug blandt unge i Europa, og de er blandt dem, der har den yngste debutalder med alkohol,« siger Peter Konow.

Og han bliver bakket op af Morten Grønbæk, professor i folkesundhed på Statens Institut for Folkesundhed og formand for Vidensråd for Forebyggelse. Morten Grønbæk mener også, at det er et sjovt signal at sende, når de danske unge samtidigt har Europa-rekord i druk. Han mener desuden, at partierne skulle se på sundhedsmæssige konsekvenser blandt andet i for af øgede udgifter til hospitalerne, der skal behandle alkoholforgiftede unge. 

Læs også

Brun uden sol: Nyt produkt kan gøre dig brun uden at skade huden

Også Lægeforeningen er modstander af afgiftsfjernelsen.

Det er ikke blot afgiften på alkohol, som bliver nedsat. Det samme vil være tilfældet for en lang række vare som eksempelvis nødder og te, når den nye erhverspakke træder i kraft. Aftalen skal dæmme op for grænsehandlen. 

Hos Dansk Folkeparti mener erhversordfører Hans Kristian Skibby, at kritikken er helt forfejlet. Ifølge ham 

- Over halvdelen af de alkoholsodavand, der bliver drukket i Danmark, er købt i udlandet, og vi vil gerne have danskerne til at købe ind i danske butikker frem for over grænsen. Jeg tror ikke det her tiltag kommer til at flytte væsentligt på forbruget. Det vil bare betyde, at alkoholsodavandene bliver købt i Danmark fremover. Og en dansk ung bliver ikke mere fuld af, at han eller hun drikker en alkoholsodavand købt i Danmark frem for i Tyskland. Så jeg forstår ikke Lægeforeningens kritik, siger Hans Kristian Skibby til Metroxpress. 

Han mener, at det må være en forældreopgave at sørge for, at de unge ikke drikker for meget. 

Politiet advarer mod populært trick med bland selv-slik: Det er ikke det værd!

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip