Får du også blister i munden? Dette kan være den alvorlige årsag

13/11/2016 10:45

Nils Würtzenfeld

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er både smertefuldt og hæmmende at gå rundt med en blister i munden, men de færreste ved, at de faktisk fungerer som et faresignal.

Mest læste i dag

Alle mennesker, der fra tid til anden døjer med blister i munden, ved hvor smertefulde og irriterende, de kan være.

Det skriver Avisen.dk.

De små, hvide sår i munden er både ømme, de svier og så gør det ondt, hver gang du spiser. 

Ekspert om blister i munden

Blister dukker dog ikke op af sig selv, og ofte opstår de, når du har for travlt i hverdagen eller er stresset på arbejde. Det fastslå lægen Roshini Rajapaksa overfor Huffingtonpost.com.

Hun fortæller nemlig, at folk, der lever deres liv for hårdt og stresser sig selv, er let modtagelige overfor blister.

- Stress kan udløse blister, så for at forebygge dem, skal du have rigeligt med søvn samt finde en måde at løsne op for din stress, forklarer Roshini Rajapaksa.

Dermed er de små smertefulde blister faktisk ofte en påmindelse om, at du skal tage den med ro, og at der er noget i din krop, som ikke har det godt.

Og selvom blister er smertefulde, så er det intet i forhold til at lide af stress. En sygdom der har en lang række alvorlige følger så som angst, svimmelhed, indre uro, hjertebanken, mavesmerter og hovedpine.

Sådan slipper du for blister i munden

Roshini Rajapaksa fortæller dog, at der heldigvis findes flere måde at slippe for en del af de frustrerende blister. Blandt andet ved at springe visse fødevarer over.

- Hvis du har tendens til ofte af få blister, må en af løsningerne være at undgå stærk mad og syreholdigt frugt, som kan skabe irritation i munden. Du kan også prøve at bruge tandtråd og børste tænder, lige efter du har spist, for det hjælper med at fjerne de små rester, som sidder mellem tænderne, fortæller hun.

Generelt lyder rådet, at man skal tænke over, hvilken mad man spiser, hvis man vil de små genstridige blister til livs. Her anbefales en afbalanceret diæt med en masse jern og vitamin B12 – hvilket du blandt andet finder i grønsager og fisk.

Det anbefales også, at du sørger for at købe en mild tandpasta.

Læs også andre sundhedsartikler her.