Finder tre tilfælde af meget sjælden sygdom i Danmark

Skrevet af Henrik R

16/03/2021
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Myndighederne bekræfter nu fundet af de tre tilfælde.

Dagens topnyheder

Statens Serum Institut informerede i fredags om et sygdomsudbrud med mistanke til botulisme. Undersøgelser har nu bekræftet, at tre personer var ramt af botulisme. Det oplyser seruminstituttet i en pressemeddelelse.

I sidste uge modtog Statens Serum Institut (SSI) prøver fra patienter, der var i behandling for botulismeforgiftning. Seks personer havde spist sammen og tre havde efterfølgende udviklet symptomer.

Nu har SSI’s tests vist, at de tre var ramt af botulisme. Yderligere to personer fra selskabet har i mellemtiden udviklet milde symptomer og prøver fra dem undersøges nu også. Der er stadig ingen meldinger om sygdomstilfælde uden for det pågældende selskab på seks personer.

Sjælden sygdom

Botulisme skyldes en nervegift, der laves af en bakterie, som under særlige omstændigheder kan vokse i madvarer. Det er en meget sjælden sygdom, og det er usædvanligt, at der ses udbrud med flere syge.

Det seneste udbrud i Danmark var i sommeren 2018. Her blev ni personer til et privat selskab i Sønderborg syge med botulisme. En hjemmelavet gelérand blev i denne sag udpeget som årsag til udbruddet.

Sådan undersøges prøverne

Prøverne er blevet undersøgt ved musetest, og dette har bekræftet tilstedeværelsen af botulisme-toksin. Undersøgelser med PCR af afføring fra én patient viser endvidere, at der er tale om toxintype B.

Fødevarestyrelsen har indhentet ingredienser fra og rester af den mad, der er blevet spist ved den pågældende sammenkomst. Disse prøver undersøges nu også for botulisme på SSI’s laboratorium.

Tæt samarbejde for at finde årsagen

”Botulisme er en alvorlig infektion, der heldigvis kun optræder meget sjældent. På SSI arbejder vi tæt sammen med Fødevarestyrelsen og Fødevareinstituttet samt Odense Universitetshospital for at finde ud af, hvad patienterne er blevet syge af”, siger professor og seniorforsker Steen Ethelberg fra SSI i pressemeddelelsen.

Som læge bør man overveje botulisme som årsag til symptomer i form af sløret syn, dobbeltsyn, sløret tale eller synkeproblemer, specielt hvis det optræder hos flere, der har delt samme måltid.