Føler du dig stresset? Måske trækker du bare vejret forkert

Foto: Shutterstock

Overånding eller hyperventilation kan forårsage mange forskellige symptomer. Hvis du er opmærksom på din vejrtrækning, så kan du hurtigt afhjælpe visse ubehagelige symptomer.

Overånding eller hyperventilering kan betyde, at du uden grund bekymrer dig om, hvorvidt du lider af alvorligere problemer. Derfor skal du være opmærksom på, om du trækker vejret korrekt. 

Hvis du f.eks. sukker eller gaber ofte eller skal trække vejret dybt, inden du begynder at tale, kan det være et tegn på, at du trækker vejret forkert. Ligeledes kan snorken fortælle dig, at du skal tænke over din vejrtræning. 

Hyperventilering påvirker: 

  • Åndedrætssystemet: Hvæsende vejrtrækning, åndeløshed, hoste, trykken for brystet, trang til at gabe, nysen, løbende næse, stoppet næse og snorken
  • Nervesystemet:Uklarhed, dårlig koncentration, følelsesløs, svedeture, svimmelhed, prikken i hænder eller fødder, besvimelse, rysten og hovedpine
  • Hjertet: Gallopperende hjerte, smerter i brystområdet og hjerteflimmer
  • Sindet: Angst, spænding, depression og stress

Svarede du ja til ovenstående kan du lide af overånding eller hyperventilering. Ligeledes kan støjende vejrtrækning være et symptom på denne dårlige vane.

Hyperventilation er en tilstand, hvor en person trækker vejret mere end de har brug for . Som et resultat frigøres mere kuldioxid fra blodet end der bliver produceret, det skriver det finske sundhedsbibliotek. Resultatet er en reduktion i arteriel kuldioxid og en indsnævring af blodkarene, hvilket kan forårsage mange symptomer .

"For eksempel kan svimmelhed, kolde fødder og hænder og prikken i hænderne være tegn på overdreven vejrtrækning," siger Marketta Manninen, der er ekspert i vejrtrækning til det finske medie Iltalehti. 

Læs også

Vin kan være med til at holde en slank linje over tid

 

Korrekt vejrtrækning skal være let, rolig og regelmæssig

Hård hyperventilation er normalt relativ let at identificere, mens en mere latent overånding kan være vanskeligere at identificere. Det kan tilmed medføre mange og ubehagelige symptomer. Hvis man er vant til at hyperventilere, så føles det naturligt, og mange vil slet ikke opdage, at de har et problem med deres vejrtrækning. 

"Vejrtrækningen skal være let og dyb, rolig og regelmæssig - selvfølgelig i betragtning af omstændighederne," siger Manninen. Under træning og fysisk aktivitet er det naturligt, at vejrtrækningens intensitet stiger. 

Forkert vejrtrækning er modsat. Åndedrættet er højlydt  med regelmæssige suk eller gab. Midt i talen kan der være behov for indånding, ligesom det primært er munden, der bruges til indånding og ikke næsen.

"Generelt får du mere ilt, jo mere du indånder," forklarer Manninen, men det er ikke hele sandheden. Der frigives også for meget kuldioxid, og det skal der rettes op på. Den gode nyhed er, at en rolig vejrtrækning kan læres igen. Det kan selvfølgelig tage tid at vænne sig til at trække vejret roligere. Ligesom det kan virke akavet at skifte til nasal vejrtrækning, men det har en positiv påvirkning på din krop. Særligt i forbindelse med søvnen kan der være positive effekter at hente. 

Læs også

Dansk forskning: Gulerødder kan kurere farlig kræftform

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip