For lavt stofskifte

31/10/2019 21:10

KC

Sundhed
Der er flere gener ved for lavt stofskifte og det kan lede til alvorlige problemer. Se, om du har symptomerne på sygdommen her.

Mest læste i dag

For mange, især de der kæmper en indædt kamp mod vægten, lyder for lavt stofskifte som en plausibel forklaring, men der gemmer sig faktisk en tilstand bag, som er forholdsvis sjælden.

De fleste får med tiden lavere stofskifte, ikke mindst fordi vores muskelmasse svinder med årene, men et for lavt stofskifte er noget helt andet.

For lavt stofskifte

For lavt stofskifte kaldes med lægefaglige termer myxødem. Sygdommen opstår, når produktionen af hormonet Thyreoidea Stimulerende Hormon, også kaldet THS er for højt, og produktionen af hormonet thyroxin, også kaldet T4 er for lavt.  Produktionen af begge hormoner sker i skjoldbruskkirtlen.

Mange overvægtige tror fejlagtigt, at det er den årsag, der er skyld i deres overvægt, men faktisk er tilstanden relativ sjælden og heldigvis for det.

For lavt stofskifte kan nemlig påvirke alle organer i kroppen, og det betyder, at symptomerne både kan vise sig i hjerte, hjerne, muskler, lever og tarm.

Hvorfor kvinder oftere bliver ramt, vides ikke, men den optræder op til 10 gange hyppigere forekommende hos kvinder og ofte hos den ældre del af befolkningen, hvor den kan være lidt svær at opdage hurtigt. Symptomerne kommer nemlig gradvist og kan ligne almene aldringstegn.

Men for lavt stofskifte kan opstå hos yngre mennesker og i sjældne tilfælde er det en medfødt tilstand. 

Sygdommen kan give sig udslag i et eller flere af disse symptomer som for eksempel:

 • Kuldskærhed
 • Træthed
 • Ømhed i muskler og led
 • Nedsat appetit
 • Væskeophobning
 • Vægtstigning
 • Forstoppelse
 • Tør hud
 • Ru hud
 • Hæshed
 • Dyb stemme
 • Tyndere hår
 • Langsom puls
 • Hukommelsesproblemer 

Årsager til nedsat stofskifte

Der kan gemme sig flere årsager bag et for lavt stofskifte. Hvilken der udløser tilstanden afhænger bl.a. af alder, men tilstanden kan være forbundet med autoimmune sygdomme.

Kronisk betændelse i skjoldbruskkirtlen

Denne tilstand kaldes Hashimotos thyreoiditis og er autoimmun sygdom og den hyppigste årsag til for lavt stofskifte. Den kan være genetisk disponeret.

Tidligere operation eller behandling med radioaktivt jod for højt stofskifte.

I forbindelse med behandling af symptomer på et for højt stofskifte, som for eksempel struma, sker det desværre ofte, at patienten senere får konstateret for lavt stofskifte.

For meget jod

Indtagelse af for meget jod kan også resultere i et for lavt stofskifte. Jod findes bl.a. i kostpræparater, naturmedicin, en del bordsalt og ikke mindst i kontrastmidler der anvendes røntgen.

Medicinsk behandling

Nogle lægemidler som Lithium og Amiodaron kan give anledning til for lavt stofskifte.

Virusbetændelse i skjoldbruskkirtlen, subakut thyreoiditis (ofte forbigående lavt stofskifte)

Subakut thyreoiditis menes at have rod i en virus, som kan forårsage smerter i skjoldbruskkirtlen samt et for lavt stofskifte, der heldigvis ofte er forbigående.

Feber og slaphed er blandt symptomerne, og tilstanden foretager sig normalt i løbet af et par måneder. 

Efter en graviditet

Postpartum thyroiditis opstår hos ca. 5 % af kvinder, som har født inden for et halvt år.

Tilstanden kan gå fra højt stofskifte over i for lavt stofskifte, inden det normaliserer sig.

Det er altså en forbigående tilstand, og de fleste af de ramte kvinder, har familiemedlemmer med lignende sygdomme.   

Medfødt problem i skjoldbruskkirtlen

Sidst, men ikke mindst kan man i sjældne tilfælde blive født med en mangelfuld udvikling af sin skjoldbruskkirtel.

Behandling af for lavt stofskifte

For lavt stofskifte behandles som regel med medicin, og lægen finder frem til diagnosen ved at kigge på symptomerne og måle hormonerne TSH og T4.

Derefter gives der tabletter med stofskiftehormon, der indeholder thyroxin (T4) resten af livet, såfremt der er tale om en af de permanente tilstande.

Behandlingen starter med en mindre dosis, optrappes gradvist til man finder den korrekte dosis, som man så modtager fremover.

Er du blandt de personer, der tidligere har fået medicin i forbindelse med højt stofskifte, operation eller radioaktivt jod på grund af problemer skjoldbruskkirtlen, bør du være opmærksom på, at hold udkig efter symptomer, der forbindes med for lavt stofskifte, da der er en reel risiko for at udvikle tilstanden.

Det er en god idé at få undersøgt om, skjoldbruskkirtlen fungerer som den skal mindst en gang om året. Som regel er det nok med en blodprøve en gang om året, hvor lægen kigger på, om der er den rette mængde Thyreoidea Stimulerende Hormon (TSH), men hvis du efterfølgende spotter nogle af de symptomer, der er beskrevet i denne artikel, bør du selvfølgelig gå til lægen og få dem tjekket for en sikkerheds skyld i stedet for at vente til den næste årlige kontrol.