Forskere afslører: Gravide med en sød tand, øger børns risiko for denne kroniske sygdom

Skrevet af Emil Ryttergaard

06/07/2017
Kommende mødre skal holde igen med indtaget af sukker, da den søde tand fordobler børnenes risiko for kronisk lidelse.

Dagens topnyheder

Fisk med tungmetaller, alkohol og rødt kød. 

Når gravide kvinder venter en lille ny, så er der strenge krav til diæten, hvor man ikke længere kan hælde tatar og tequila ukritisk ned i gabet. 

Men nu viser forskningen at gravide med en sød tand måske også bør holde lidt igen, da forskere fra Queen Mary University i London har fundet en sammenhæng mellem gravides indtag af sukker og astma.

Jo mere sukker, som mødrene indtager, jo større stiger risikoen for at det ufødte barn i mors mave udvikler astma

Forskerne undersøgte 9.000 tilfælde af af gravide og deres børn i England, og for de mødre, der spiste flest sukkerholdige produkter i graviditeten, steg risikoen for at børnene ville udvikle allergisk astma med 101 procent, inden de var fyldt syv år. 

Undersøgelsen referer ikke kun til sukker i form af slik eller kager, men også fødevarer med tilsat sukker eller højt indhold af sukker såsom honning eller juice. 

Gravide kvinder bør måske holde igen, når det drejer sig om sukkerholdige fødevarer. Foto: Shutterstock

Forskerne er meget overraskede over dette resultat, da spædbørns indtag af sukkerholdige fødevarer ikke øger risikoen for at udvikle astma. 

Forskernes teori går ud på, at sukkeret sender fosterets immunsystem på overarbejde, hvilket kan sende skabe betændelse i fosterets lunger, imens barnet stadigvæk er under udvikling i livmoderen. 

Forskerne vil dog ikke skabe panik blandt gravide, der nyder et enkelt stykke chokolade i ny og næ, men opfordrer til at man er opmærksom på sit indtag af sukkerholdige fødevarer i almindelighed under graviditet. 

- Vi kan ikke med sikkerhed sige, at et stort indtag af sukker fører til astma. Men vi vil bestemt undersøge sammenhængen nærmere fremover. Indtil vi ved mere om det, skal gravide overholde almindelige kostråd og undgå et større indtag af sukker, siger ledende forsker bag undersøgelsen professor Saif Shaseen til avisen. 

Forskningen er blevet udgivet i European Respiratory Journal. 

Går til lægen med 'babyansigt under huden - da lægen lægger det første snit, gisper hun af overraskelse