Forskere bekræfter: Sygdom der rammer børn, kommer fra corona

Skrevet af Henrik R

15/05/2020
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Flere nyheder om børn med kawasaki-lignende symptomer har spredt sig de seneste uger, nu finder forskere en sammenhæng med coronavirusen

Dagens topnyheder

Videnskabsmænd har fundet det første tydelige bevis for, at Coronavirus er årsagen til den Kawasaki-lignende infektion, som flere børn har fået.

Det skriver Dailymail.co.uk

Antistoftest giver svaret

En undersøgelse af otte børn, som er indlagt på et hospital i Birmingham, viser en sammenhæng mellem symptomerne og coronavirus.

 De otte børn havde alle haft covid-19 længe inden de begyndte at vise symptomer på kawasaki. Alle børnene testede dog negative i de traditionelle test, der bruges for at konstatere COVID-19 ved voksne. En antistoftest viste dog, at børnene havde haft sygdommen og havde dannet antistoffer imod den.

De nye symptomer er livsfarlige

De læger som behandler de syge børn, siger at antistoftesten er den eneste måde hvorpå, man kan tjekke om børnene der nu har en hyper inflammatorisk reaktion har haft coronavirus. De fortæller også at den hyper inflammatoriske reaktion kan være dødelig.

Indtil nu er det uvist hvorfor reaktionen kommer, da den dukker op flere uger efter, at børnene har haft covid-19. Nogle forskere mener dog, at det kan være en reaktion på fra kroppen på dens eget immunforsvar.

Også set ved voksne

Selvom lige denne type reaktion opleves ved børn, kan der ske noget lignende for voksne. Det kan i værste fald også være dødeligt for syge patienter.

Syndromet får immunsystemet til at gå i koks og kan give skader til kroppens raske celler. Syndromet som lige nu påvirker hundredvis af børn verden over bliver kaldt PIMS-TS. Det står for 'pædiatrisk inflammatorisk multisystem-syndrom, der midlertidigt er forbundet med SARS-CoV-2'.

Flere britiske forskere peger dog på at navnet er forkert, da syndromet ikke er ”midlertidigt forbundet med covid-19” men i stedet er ”udløst af infektion med covid-19.”

Testene er negative, men børnene er stadig syge

Et hold af forskere ledet af Dr. Alex Richter og Professor Adam Cunningham fra University f Birmingham studerede otte børn, som alle blev indlagt i perioden fra 28. april-8.maj.

De test, der blev brugt til at identificere om børnene havde covid-19, er også blevet brugt på sundhedspersonale, men prøverne var negative ved børnene.

Den type test der blev brugt kaldes PCR-tests og de anses for at være meget pålidelige, men Professor Adam Cunningham mener, at der er en logisk grund til at testen var negativ:

”PCR-testen undersøger via en prøve fra halsen, om der er virus, men virussen skal altså være til stede i halsen. Er den ikke det, så vil der ikke blive fundet noget virus og prøven er negativ.”

Han fortsætter: ”men når vi får infektioner, laver vi antistof og det kan som regel påvises 14-dage efter man er blevet syg. Dette antistof sidder i kroppen i flere måneder, ja nogle gange år bagefter”

Lægen peger altså på at børnene var blevet raske, og at det var derfor, testen ikke virkede.

Gennemsnitsalderen er 9 år

Ud af de indlagte børn er fem af dem drenge og gennemsnitsalderen er 9 år. De syv af dem viser symptomer på hyper inflammation og Kawasaki, mens den sidste viser symptomer på hyper inflammation og toxic shock syndrome. 

Selvom flere sager er dukket op verden over, mener sundhedspersonale stadig at det er meget sjældent, at det sker. Symptomerne inkluderer ting som feber, ondt i maven, udslæt og røde læber og øjne. Nogle får går i chok, hvor deres hjerte også bliver berørt, hvilket medføre at de får kolde hænder og føder samt en overfladisk vejrtrækning.

Alle de otte børn havde feber og oplevede tegn på maveproblemer, enten i form af diarre eller opkast sammen med mavesmerter. Seks ud af de otte børn blev lagt på intensivafdelingen fordi de havde hjerteproblemer og lavt blodtryk som følge af sygdommen. Alle børnene er dog blevet udskrevet efter at have reageret positivt på behandling.

Medieomtale fik dem til at tjekke tallene

På grund af de mange medier som linkede sygdommen med coronavirus valgte forskerne at tage blodprøver fra de otte børn og teste dem for antistoffer, en test der altså endte med at være positiv

Den måde testen laves på betyder også, at forskerne kan se at det var flere uger siden børnene havde syge. Det kan man fordi man tester efter forskellige antistoffer og det antistof, som viser, at man har været testet for nyligt, var ikke til stede ved nogen af børnene. Derfor konkludere forskerne at der meget vel kan være en sammenhæng mellem de symptomer børnene var indlagt med og coronavirus.