Forskere: Derfor rammer influenza og forkølelse hårdt om vinteren

Foto: Shutterstock.com

Nu kommer forskere med en forklaring på, hvorfor vira og bakterier stortrives i de kolde vintermåneder.

Vinteren er ikke kun ensbetydende med julehygge, æbleskiver og sne. Vinteren betyder med garanti også en stigende smitte med forkølelse og influenza. Og hvorfor er det lige netop sådan?

Det kommer to forskere med deres bud på til Videnskab.dk. Forskerne er Julie Hagedorn Thomsen, Ph.d.-studerende ved Institut Pasteur og Sorbonne Université og Kristoffer Harum Johansen, Postdoc i immunologi ved Institut for Sundhedsteknologi, Danmarks Tekniske Universitet.

Læs også

Mette Frederiksen med trist besked

De kommer med tre grunde til at luftvejsinfektioner trives godt om vinteren. 

For det første ændrer de fleste af os adfærd, når vejret bliver koldt. Om vinteren befinder vi os nemlig mere indenfor, hvilket betyder, at vi vil være samlet på mindre arealer med dårligere udluftning, og det gør det nemmere for virus at sprede sig.

For det andet betyder de koldere temperaturer og den lavere luftfugtighed om efteråret og vinteren, at viruspartiklerne er mere stabile, hvilket giver dem længere overlevelsestid uden for mennesker.

For det tredje påvirker efteråret og vinterens vejr også dit immunforsvar og cellerne i dine luftveje negativt.

Normalt danner cellerne i dine luftveje slim, der kan fange viruspartikler, så du kan hoste dem op. Men når du indånder kold og tør luft, så ændres dannelsen af slim, og virussene får lettere ved at slippe forbi.

Den kolde luft vil også påvirke dine immunceller og gøre dem mindre effektive, hvilket igen er godt for en virus.

Samtidig kan de færre timer med dagslys betyde, at mange danskere er i underskud af D-vitamin om efteråret og vinteren, hvilket forringer immuncellerne yderligere.

Alt i alt har luftvejsvirussene det nemmere, mens vores immunforsvar har det sværere, så snart efteråret og vinteren banker på, og derfor rammer influenza og forkølelse særligt på denne tid af året.

Forskerne kommer også med tre gode råd til at beskytte dig selv mod virus:

1: Hold god hygiejne

2: Host i ærmet

3: Bliv hjemme, hvis du har symptomer på sygdom

Læs også

EU: Så længe bør coronapas gælde

 

 

Dagens Gossip