Forskere: Vi kan selv modvirke 9 ud af 10 kræftsygdomme

Et nyt studie viser, at vi selv har en stor rolle at spille i kampen mod kræft.

Det er ikke bare uheld, når mange folk får kræft.

Selvom tidligere studier har vist, at kræft opstår på grund af uheldige muteringer ved celledelinger, har vi selv stor indflydelse på, om vi får kræft. Det skriver The Telegraph.

Ifølge avisen påpeger forskere i et nyt studie, at op mod ni ud af 10 kræftsygdomme skyldes, at vi udsætter os selv for kræftfremkaldende stoffer – fx gennem rygning, gennem solbadning og ved at dyrke for lidt motion og spise usundt.

Læs også: Taknemmelig mor til alle, der hjælper i kampen mod kræft: Dét her liv har i været med til at redde

Forskningen er foretaget ved Universitetet Stony Brook i New York. Forskerne bag studiet mener dermed, at tanken om, at mange kræftsygdomme forekommer på grund af uheldige cellemutationer er stærkt overdrevet. Det er tværtimod i langt højere grad faktorer, vi selv kan gøre noget ved, som gør udslaget, lyder konklusionen.

Forskerne har blandt andet undersøgt folk, der er flyttet fra lande med et lavt antal kræft-tilfælde til lande med et højere risiko/tilfælde. Her viser tallene, at tilflytterne får ligeså mange tumorer som det lands indbyggere, de flytter til – og dermed er kræften altså betinget af miljøet omkring dem og ikke biologiske faktorer så som celledelinger.

Læs også: Mand dør, efter hans bændelorm udvikler kræft-tumor

De påpeger desuden, at 75 procent af al mave-tarm-kræft formodentligt skyldes kosten, mens 86 procent af hudkræft skyldes udsættelse for solens stråler.

Andre eksperter bakker i artiklen op om forskernes resultater. Eksempelvis professor i statistik, Kevin McConway ved ‘The Open University’:

- Studiet viser, at mellem 70 og 90 procent af alle kræftsygdomme skyldes eksterne faktorer – groft sagt betyder det, at mellem 70 og 90 procent af alle tilfælde ikke burde ske, hvis vi kunne trylle alle disse risikofaktorer væk.

Læs også: Forskere: Aspiriner fordobler kræftpatienters overlevelseschance

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip