Gennembrud i kræftforskning: Ny form for operation kan bekæmpe udbredt kræftsygdom

Foto: Shutterstock

En ny form for behandling viser lovende resultater i Storbritannien i kampen mod prostatakræft.

Sundhedsvæsenet i Storbritannien har afprøvet en ny form for operation kaldet 'Nanoknife', som viser lovende resultater i kampen mod blandt andet prostatakræft. Det skriver Unilad og The Telegraph. 

Nanoknife er et kirurgisk apparat, som kan udsende elektriske impulser ind i tumoren, som gør, at cellernes membran åbnes på en mindre invasiv måde end standardbehandlinger. De almindelige behandlingsformer udgør nemlig ofte stor risiko for nærliggende væv og organer og kan derfor medføre slemme bivirkninger.

Læs også

Nu kan du få en universitetsgrad i mad, druk og livet

Med Nanoknife har de britiske læger fundet ud af, at man ved en kun én time lang operation kan bekæmpe tumoren, endda med langt mindre risiko for bivirkninger. Metoden er altså både sikrere og hurtigere.

Udover Nanoknife bruger man nemlig normalt stråling eller almindelig operation til at fjerne og bekæmpe tumoren. Det kan dog føre til langtidsvarende bivirkninger som impotens og inkontinens - det vil sige problemer med at holde på vandet. 

Nanoknife har været kendt i nogle år, men det er kun for nyligt, at man for alvor er begyndt at bruge det både i Storbritannien og i Danmark. 

Ifølge Prostatakræftforeningen i Danmark var der således kun fem danskere, som havde modtaget behandling med Nanoknife mod prostatakræft i 2015, og de havde alle fem selv betalt for behandlingen på privathospitaler i udlandet. 

Én af dem var 59-årige Finn L. Hansen, som betalte cirka 200.000 kroner for at blive behandlet for prostatakræft med Nanoknife på en privatklinik i Tyskland. 

"Når man kender til de alvorlige bivirkninger og mange problemer, der ofte følger af operation og kemo, så er de penge givet godt ud," udtalte Finn, som uddybende kunne fortælle, at over 100 patienter havde modtaget behandlingen på klinikken i Tyskland uden ét eneste tilbagefald.

Han forklarer, at lægerne i Danmark anbefalede en operation, og at det kun var hans egen research bakket op af én sygeplejerske og Kræftens Bekæmpelse som gjorde, at han valgte at få foretaget den alternative operation i Tyskland - en beslutning han ikke har fortrudt. 

Nu har sundhedsvæsenet i flere lande dog fået øjnene op for Nanoknife, og den britiske urolog og læge, Mark Emberton, forklarer således, at Nanoknife forhåbentlig bliver bredt tilgængelig og måske bliver fremtidens standard behandlingsform mod prostatakræft. 

Herhjemme kan man ligeledes læse, at Kræftens Bekæmpelse skriver, at Nanoknife vil blive brugt mere hyppigt i fremtiden, og at man endda er i gang med forsøg, hvor man bruger operationsformen som bekæmpelse af andre kræftformer som for eksempel kræft i bugspytkirtlen og leveren.

Læs også

Hella Joof er blevet opereret: Nu viser hun den frem

 

 

 

Dagens Gossip