Grøn afføring

15/03/2018 09:45

Nils Würtzenfeld

Sundhed
Grøn afføring
Grøn afføring. Foto: Shutterstock
Grøn afføring ses ikke kun hos babyer, men også hos vokse. Det kan skyldes en række ting, og kan i værste fald være tegn på en mavelidelse.

Mest læste i dag

Grøn afføring: Som alle forældre nok kan nikke genkendende til, så vil spædbørns afføring løbende skifter farve i løbet af de første måneder af barnets liv.

Undervejs vil deres afføring også blive grøn, hvilket blandt andet skyldes, at afføringen kommer meget hurtigt igennem tarmen.

Grøn afføring er dog ikke kun noget man ser hos babyer. Også voksne mennesker kan døje med grønlig afføring.

Hvorfor får man grøn afføring?

Farven på vores afføring siger både noget om vores kostvaner og i særdeleshed vores helbred. Derfor bør man altid være opmærksom på, hvis ens afføring pludselig viser sig at være grøn.

Grøn afføring

Grøn afføring. Foto: Shutterstock

Som udgangspunkt er grønlig afføring sjældent farligt, men det kan dog være et symptom på en underliggende mavelidelse. 

Der er flere grunde til, hvorfor ens afføring kan være grøn. Her følger de tre mest udbredte årsager:

Mad der farver afføringen grøn

En af de primære årsager til grøn afføring, skyldes mad med naturligt grønt farvestof. I de fleste tilfælde stammer farven oftest fra stoffet klorofyl, som findes i nogle af de mest almindelige fødevarer – deriblandt spinat, broccoli, kål og brøndkarse. Da farven er helt naturlig, er dette på ingen måde farligt.

Maden passerer for hurtigt igennem tarmsystemet

Farven på vores afføring afgøres af den galde, som kroppen udskiller under fordøjelsesprocessen. Den hjælper os både med at fordøje og blødgøre vores afføring, der samtidig skifter farve undervejs gennem fordøjelsessystemet. Afføring er indledningsvis gult, hvorefter det bliver grøn og til sidst brun. Men hvis vores afføring kører for hurtigt igennem vores tyktarm, når den aldrig at blive brun. I stedet forbliver den grøn. Af samme grund ses grønlig afføring typisk i forbindelse med enten diarre eller efter brug af afføringsmiddel.

En betændelsestilstand i tarmen

Grøn afføring kan også skyldes en betændelsestilstand i kroppen og/eller i tarmen. Denne årsag er særligt vigtigt at være opmærksom på, da det kan være et symptom på en alvorlig mave- eller tarmlidelse.

Grøn afføring

Grøn afføring. Foto: Shutterstock

Nogle af de hyppigste mavelidelser der kan resultere i grøn afføring er blandt ande

  • Blødende tyktarmsbetændelse
  • Crohn´s sygdom
  • Irriteret tyktarm
  • Kræft i tarmene
  • Madforgiftning

Flere af disse lidelser kan også give blod i afføringen, mens det i andre tilfælde opleves, at ens afføring bliver sort.

Er det alvorligt?

Som udgangspunkt bør man kontakte sin læge, hvis man i flere dage har oplevet, at ens afføring pludselig bliver grøn - med mindre man med sikkerhed ved, at det skyldes kosten.

For oftest er farven forsaget af ens kostvaner, og har man indtaget fødevarer, som kan give grøn afføring, så behøver man ikke bekymre sig, da det ikke er farligt. Her vil den grønne farve forsinde naturligt igen, når den konkrete fødevare er ude af vores system.

Hvis man ikke har indtaget nogle af ovenstående fødevarer, bør man i stedet søge læge, hvis man har haft grøn afføring i mere end et par dage. Samme anbefaling gælder i øvrigt også for børn eller babyer, der døjer grøn afføring.

Grøn afføring

Grøn afføring. Foto: Shutterstock

Behandling af grønlig afføring afhænger helt af årsagen til farveskiftet. Hvis det skyldes kosten, kræver det ingen behandling, mens det kræver øjeblikkelig behandling, hvis farven er forårsaget af en alvorlig mavelidelse. I så fald vil ens læge afgøre behandlingens omfang.