Hvorfor har jeg smerter i min næse?

webmaster

358 uger siden

|

10/09/2017
Sundhed
Hvorfor har jeg smerter i min næse?
Foto: Shutterstock
Smerter i eller på næsen kan være ret smertefuldt, og det kan få dig til at føle dig alvorligt bekymret over dit velbefindende. De fleste mennesker bliver mere bekymrede over smerte og ubehag, som de oplever i hovedet eller hvor som helst i ansigtet.

Dagens topnyheder

De mener, at der må være en alvorlig bagvedliggende årsag til deres ansigtssmerter, men det er ikke sandt. Næsesmerter kan være resultatet af en akut skade på ansigtet eller direkte i næsen. Kun sjældent angiver næsesmerter en alvorlig tilstand som kræft i næsen eller nedre dele af din hjerne.

Hvorfor gør min næse ondt?

De fleste gange oplever du næsesmerter af samme grund, som du oplever smerter andre steder i kroppen. Her er nogle mulige forklaringer:

1. Næseskader 

Enhver skade på næsen kan forårsage alvorlig smerte. En brækket næse kan forårsage ubehagelig smerte og du oplever smerten på grund af et brud på næsebenene. Du kan opleve blødning såvel som hævelse på grund af en næseskade eller en brækket næse. Nogle gange ender du med at skade din næse ved at tørre næsen for aggressivt eller for ofte. Disse skader er normalt akutte og helbredes uden alvorlige komplikationer.

Men du kan dog risikere, at skulle håndtere et septumhæmatom, som opstår, når blod ophobes i næseseptumet efter en skade. Du bør straks se din læge for at få blodet drænet.

2. Fremmedlegeme i næsen

Problemet er mere almindeligt hos børn, da de er mere tilbøjelige til at putte blyanter, marmorkugler, små perler eller andre lignende genstande op i næsen, imens de leger. Det kan forårsage hævelse, hvis det irriterer næsens slimhinder. Smerten kan være mere koncentreret inde i næsen først, men det kan også gøre ydersiden af næsen særdeles øm og smertefuld. Hvis en genstand kommer ind i de paranasale bihuler, kan den forårsage en løbende næse, smerte, næseforstoppelse og et nasalt  stemmeleje.

Du kan også få problemer med at lugte, når næsen bløder. Sørg for at få en læge til at fjerne remmedlegemet; Forsøg ikke at gøre det selv, du kan ende med at skubbe objektet dybt ind i næsehulen.

3. Infektion i næsen

Hvorfor har jeg smerter i min næse? En infektion kan være svaret. I forbindelse med virale infektioner er det normalt mere ømhed og en brændende fornemmelse end smerter. Du kan derimod opleve næsesmerter, hvis du har udviklet en bakteriel infektion i bihulerne eller i næsen. En svampeinfektion er sjældent den underliggende årsag til næsesmerter, men det er alligevel en mulighed.

Du kan udvikle en infektion ved indgangen til næseborene. Det sker som regel efter en forkølelse på grund af, at du tørrer din næse overdrevent. Dette kan også føre til en infektion i roden ved dine næsehår eller udvikle en byld, kaldet nasal furunculosis. Du er mere tilbøjelig til at udvikle disse infektioner på grund af et svækket immunsystem, så du bør muligvis tage skridt til at øge dit immunsystem for at forhindre infektioner og næsesmerter.

4. Inflammation af næsen

Ikke-smitsomme tilstande kan føre til betændelse i næsen, som også kan forårsage næsesmerter. Du oplever muligvis ikke smerter på grund af de fleste typer af rhinitis, såsom høfeber, men smerten kan skyldes kemisk og mekanisk irritation af næsens slimhinder. 

Dette kan ske på grund af sniffing af kokain, indtørret næseslim, pille næse, overdrevent pusten næse og indånding af irriterende gasser. Overdrevent brug af næsespray kan også forårsage betændelse i næsen samt  smerte. Lethal midline granuloma og Wegeners granulomatose er to inflammatoriske tilstande, der også kan forårsage alvorlige smerter i næsen.

5. Kræft og vækster

En polyp i næsen kan godt være svaret på dit spørgsmål, "Hvorfor har jeg smerter i min næse"?  Den kan udvikle sig på grund af kronisk irritation af slimhinderne inde i dine næsepassager. Mens væksten ikke er kræft, så kan den forårsage smerter, især når den vokser i størrelse.

Nogle af de mest almindelige symptomer er ændringer i lugtesansen samt en løbende næse. Næsekræft er ikke en almindelig udbredt sygdom, men nogle mennesker udvikler nasal carcinom på grund af metastaser fra et andet sted. Kræft kan også udvikle sig i næsesvælget og de paranasale bihuler, hvilket kan forårsage alvorlige smerter sammen med blødninger og forandringer i lugtesansen.

6. Andre årsager

- Nogle gange oplever du næsesmerter på grund af dehydrering eller fordi du puster næse konstant.

- En bums i næsen kan også forårsage svær smerte. Den er vanskelig at se, fordi den  normalt ikke har et hoved.

- Hvis du bruger for meget tid i tør eller kold luft og klør dig i næsen for ofte, kan det også forårsage næsesmerter.

Dette kan du gøre

Hvorfor har jeg smerter i næsen? At få lidt information om den underliggende årsag kan hjælpe dig med at identificere den bedste behandlingsmulighed. Her er hvad du kan gøre, når du har næsesmerter.

1. Drik masser af vand

At holde din krop hydreret er meget vigtig. At drikke rigeligt med vand hjælper med at holde din krop og hud hydreret, hvilket også forhindrer stramning af delikate membraner i din næse. Du bør tilstræbe at drikke mindst 2,5 liter vand om dagen for at forhindre dehydrering.

2. Undgå tør luft

Hvis du tilbringer for meget tid i et tørt miljø, så kan det forårsage næsesmerter. At trække tør luft ind kan få ydersiden af dine næsebor til at gøre meget ondt. Er det tilfældet bør du tage en våd vaskeklud og duppe den rundt om din næse for at rense og fugte området.

3. Brug et varmt omslag

En øm bums  på ydersiden eller indersiden af din næse kan forårsage alvorlig smerte. Brug af et varmt omslag vil dog give dig lidt lindring. Du skal blot tage en varm, våd vaskeklud og holde den mod det smertende område for at lindre smerterne. Lad være med at klø dig på området.

4. Prøv en luftfugter eller damp

Hvis kold, tør luft er årsagen, så vil du føle dig bedre tilpas ved at indånde luften fra en luftfugter. Dampindånding kan også medvirke til at holde dine næsegange fugtige og forhindre smerter. Du skal bare sidde tæt på en gryde kogende vand og indånde dampen. Tag langsomme, dybe vejrtrækninger, men undgå at trække vejret for dybt.