Hvorfor kan jeg ikke sove? Disse 8 faktorer kan være årsagen

16/07/2017 18:45

webmaster

Sundhed
Hvorfor har jeg problemer med at sove
Foto: Shutterstock
Har du problemer med at falde I søvn, uanset hvad du gør eller hvor hårdt du forsøger? Er det svært for dig at falde I søvn, selv når du er træt?

Mest læste i dag

Hvis det på en eller anden måde lykkes dig at falde I søvn, vågner du så op midt om natten og har svært ved at falde I søvn igen? Du spørger måske dig selv hvorfor? Alt dette kan ske, når du lider af søvnløshed. Dette almindelige problem kan påvirke dit humør, din energi og din evne til at arbejde om dagen. Det kan også føre til alvorlige sundhedsproblemer.

Hvorfor kan jeg ikke sove?

Der er så mange faktorer, der kan påvirke kvaliteten af din søvn. Du er nødt til at identificere de underliggende årsager og få styr på dem for at sove bedre. Her er nogle mulige grunde til, at du måske har svært ved at falde i søvn.

1. Din livsstil påvirker din søvn

Mange livsstilsfaktorer kan påvirke kvaliteten af din søvn. Mange mennesker bruger nikotin senere på dagen, hvilket kan påvirke deres evne til at geare ned og falde i søvn. Du står muligvis også op flere gange om natten. Det samme sker, når du indtager koffein senere på dagen. Du bør ikke indtage en koffeinholdig drik efter kl.18, hvis du ønsker at undgå søvnproblemer.

2. Du er stresset

Stress kan gøre det vanskeligt at falde i søvn og blive ved med at søvn. Det kan også påvirke den tid, du bruger i dyb søvn. Da du vil befinde dig i lettere faser af søvn, er det nemt at vågne op midt om natten på grund af støj eller lys.

3. Dit soveværelse er ikke mørkt nok

Hvorfor kan jeg ikke sove? Tag et kig på dit soveværelse og se hvor lyst det er om natten. Du er nødt til at forstå, at lysniveauer påvirker produktionen af ​​melatonin, hvilket er det søvnhormon, der hjælper dig med at falde i søvn uden problemer. Stærkt lys kan påvirke frigivelsen af dette hormon og efterlade dig vågen hele natten. Du bør holde dit værelse mørkt og sikre dig, at du ikke bruger bærbare, mobile eller andre enheder før du går i seng.

4. Du snupper dig en lur I løbet af dagen 

Det er sandt, at en lur i dagtimerne virker for nogle mennesker, men det kan også  gøre det vanskeligt for nogle mennesker at sove om natten. Hvis du har svært ved at sove om natten, så bør du undgå at sove i løbet af dagen. Det kan muligvis hjælpe dig med at sove bedre om natten. Overvej at tag en kort gåtur eller gør noget andet, når du føler dig træt om dagen og føler trang til at tage en lur.

5. Dine sovevaner er uregelmæssige

Hvorfor kan jeg ikke sove? Det kan skyldes dine sovevaner. Du vil sandsynligvis sove bedre, hvis du holder dig til bestemte søvnrutiner. Et uregelmæssigt sovemønster kan gøre det vanskeligt at sove, hvilket sandsynligvis er grunden til, at dårlig søvn er et fælles problem for  skiftarbejdere med skiftende arbejdstider. Hvis du har et uregelmæssigt søvnmønster, så har du en større risiko for at opleve søvnforstyrrelser, arbejdsrelaterede ulykker, træthed, gastrointestinale problemer, kardiovaskulære problemer og endda brystkræft.

6. Du tager visse lægemidler

Du kan have svært ved at sove, hvis du tager visse receptpligtige lægemidler, såsom kortikosteroider, stimulerende midler for ADHD, antidepressive midler, medicin for højt blodtryk, skjoldbruskkirtelhormon samt nogle svangerskabsforebyggende midler. Nogle ikke receptpligtige midler for forkølelse og influenza kan også forårsage det samme problem. Vanddrivende midler og smertestillende midler, der indeholder koffein, samt slankepiller, kan også forstyrre din søvn.

7. Du har en sygdom

Dit søvnmønster kan blive påvirket, når du har en underliggende sygdomstilstand. Visse tilstande, der bidrager til søvnløshed, er mavesyre-reflux, astma, parkinsons sygdom, allergier, nyresygdom, hypertyreose og kræft. Kroniske smerter kan også føre til søvnløshed.

8. Du har en hormonel ubalance

Mange kvinder har svært ved at sove før eller under perioden på grund af svingende niveauer af progesteron og østrogen. Det kan også forekomme under hele perimenopausen. Du oplever muligvis, at det kan være svært at sove og blive ved med at sove hele natten.

Hvad skal man gøre, hvis man ikke kan sove?

Hvorfor kan jeg ikke sove? Du ved allerede, at flere faktorer kan være årsagen, men du kan tage nogle skridt for at forbedre kvaliteten af din søvn. Her er nogle forslag:

Til at falde i søvn

- Lav dig en før-sengetid-rutine og tilbring mindst en halv time med at gøre noget afslappende. Du kan læse en bog, tag et brusebad eller prøve noget andet.

- Brug ikke elektroniske enheder som f.eks. telefoner, bærbare computere og tabletter, inden du går i seng. Lyset fra disse enheder kan holde din hjerne skarp og gøre det svært at falde i søvn.

- Prøv åndedræts- og andre afslapningsøvelser for at håndtere stress og gøre det lettere at falde i søvn.

- Bliv ikke liggende i sengen, hvis du ikke er faldet i søvn i løbet af 20 minutter. Gå til et andet værelse et stykke tid eller gør noget afslappende, såsom at lytte til musik eller læse. Det bliver stadig vanskeligere at falde i søvn, hvis du bliver liggende vågen i sengen.

- Lav en specifik søvnplan og sørg for at vågne op på samme tid om morgenen. Du bør gøre det, selvom det ikke lykkes dig at falde i søvn på samme tid om aftenen. Dette hjælper din krop til at tilpasse sig din søvnplan.

Til at falde i søvn igen

- Indtag ikke koffein om eftermiddagen eller aftenen. Du bør også undgå alkohol for tæt på sengetid, fordi disse drikkevarer kan forårsage dehydrering og få dig til at vågne midt om natten.

- Gør dit søvnmiljø komfortabelt og fri for forstyrrelser. Sørg for, at dit værelse er mørkt; Brug mørke rullegardiner om nødvendigt. Brug en støjmaskine eller fan for at blokere lyde.

- Prøv en åndedrætsøvelse, hvis du vågner op midt om natten.

- Bliv ikke liggende i sengen, hvis du ikke er faldet i søvn i løbet af 20 minutter. Gå til et andet værelse eller prøv noget, der hjælper med at afslappe dit sind. 

Til at undgå at vågne for tidligt

- Hold dit søvnmiljø komfortabelt og mørkt. Det bør også være stille.  Hvis der er generende gadelys, så brug mørke rullegardiner. Brug ørepropper eller en støjmaskine til at håndtere uønsket støj. 

- Lær at anvende åndedrætsøvelser til at afslappe dit sind.