Kaffe, orme og svamp: 8 grunde til, at det klør i røven

Foto: Shutterstock.com

Er det for god eller dårlig numsehygiejne der er årsag til, at det klør irriterende meget i numsen, eller er det noget helt tredje? Herunder har vi samlet otte ting der gør, at det klør i røven.

Vi har nok alle sammen prøvet det før, og for nogle mennesker er det måske endda på daglig basis. Det klør i numsen, helt oppe, og det kan være svært at klø igen. Både fordi det i offentligheden er svært at være diskret, men også fordi, at det er knap så hygiejnisk og ens finger kommer ofte til at lugte grimt.

Men hvorfor er det egentlig, at ens numse jævnligt begynder at klø, og kan man gøre noget for at stoppe kløen?

Læs også

Mors børn ville aldrig sove: Nu deler hun fantastisk trick, der får dem til at sove på 10 minutter

Det store mandeblad, Mens Health Magazine, har undersøgt sagen nærmere, og de har fundet flere forskellige årsager til, hvorfor det dybeste dybe af og til begynder at klø så irriterende meget, at det er til at få fnat af.

Her får du årsagerne.

Foto: Shutterstock.com

1. Du tørrer dig ikke nok i numsen

Når du har været på toilettet og lave nummer 2, så er det naturligvis vigtigt at få det hele med. Det kan dog være svært, hvis man udelukkende bruger papir, og det kan altså være årsagen til, at det begynder at klø.

Hvis din numsehygiejne ikke er helt i top, kan efterladenskaberne altså irritere din hud, og det kan skabe fornemmelsen af, at du har brug for at klø. Husk derfor altid at få rengjort din numse ordentligt, når du har været på toilettet.

2. Du tørrer dig alt for meget

Din numsehygiejne må til gengæld heller ikke være alt for god. Hvis du tørrer for meget eller for hårdt, kan det ligeledes skabe irritation, og det kan endda gøre det værre. Du bør heller ikke bruge sæbe, varmt vand eller spray med parfume, da det kan ødelægge den naturlige beskyttelse, som kroppen har i det område.

Foto: Shutterstock.com

3. Klør det når du drikker kaffe?

Hvis din kløen er uregelmæssig, så kan det måske være på grund af noget af det du indtager. Ifølge Webmd, der er en amerikansk pendant til danske netdoktor, så skriver de, at kaffe kan medføre kløe i numsen.

Kaffen kan nemlig få dig til at slappe så meget af i ringmusklen, at der kan lække en lille smule afføring ud, og det kan få det til at klø.

Foruden kaffe kan indtag af te, cola, energidrikke, øl, chokolade, nødder, citrusfrugter, tomater, stærk mad og mælkeprodukter også have indflydelse.

4. Måske du skal skifte undertøj?

Hvis dine underbukser er stramme eller lavet af syntetisk stof, så kan det have en betydning. Det vil nemlig skabe dårligere udluftning, hvilket vil resultere i mere fugt, og det kan give dig kløe.

Ligeledes kan gamle underbukser også være problemet, så husk at skifte dem på daglig basis.

Foto: Shutterstock.com

5. Hæmorider klør som bare fanden

Har du presset lidt for hårdt under en tur på toilettet, så kan det være, at du har fået en lille hæmoride. Sådan et lille stykke tarm der har presset sig ud, kan både gør ondt og give kløe.

Du kan søge læge, hvis du har store smerter i forbindelse med hæmoriden, ellers opfordres du til at sætte dig i varmt vand i 15 minutter. Gerne efter, at du har lavet afføring.

Hvis du presser meget under dit toiletbesøg, så kan det være et tegn på, at din afføring er for hård. Det kan du lave om på, ved at drikke nok vand og sørge for, at du indtager nok fiber i din kost.

6. Har du svamp i numsen?

Hvis vi bliver i kategorien med ubehagelige ting i numsen, så kan kløen også skyldes, at du har fået en svampeinfektion. Dette er ikke farligt, men det vil højst sandsynligt give en del rødme omkring anus og samtidig kløe en hel del.

Børn vil oftere bliver ramt af svamp i dette område end voksne.

7. Får man kønssygdomme i numsen?

Kønssygdomme er ikke kun noget, der rammer kønsdelene. Du kan sagtens blive smittet med en kønssygdom i numsen f.eks. HPV. Det er anale vorter, som vokser inden i og omkring dit anus.

Kløen er et symptom på dette, så hvis du mistænker, at du er blevet smittet med denne kønssygdom, så bør du kontakte en læge.

Foto: Shutterstock.com

8. Børneorm i numsen

Det ligger i navnet børneorm, at det primært er børn, der bliver ramt af det. Voksne kan dog også få det, og det klør rigtig meget.

Børneorm får man, når man sluger eller indånder bittesmå ormeæg. De vil derefter ryge ind i dit fordøjelsessystem, og kløen kommer typisk om natten, når de hunormene lægger deres æg omkring anusset.

Børneorm vil typisk kunne ses i undertøjet eller i afføringen, hvor de ligner bittesmå stykker hvid tråd.

Ovenstående er otte ‘almindelige’ grunde til, hvorfor det pludselig begynder at klø i dit numsehul. De mest hyppige er naturligvis 1 og 2, da afføring for de fleste finder sted mindst en gang om dagen, og her vil det altså være let at misse et lille område eller være lidt for grundig.

Læs også

Sove med tv’et tændt kan gøre dig overvægtig

 

 

Dagens Gossip