Kontorstolen bestemmer din alderdom

Skrevet af PA

02/12/2017

Dagens topnyheder

Har du et meget stillesiddende arbejde, bestemmer kontorstolen, hvor godt din ryg og dine ben har det, når du bliver gammel og skal nyde dit otium. Derfor er det ekstremt vigtigt, at du få valgt en god kontorstol, tænker over hvordan du sidder og få indstillet dit skrivebord, så det passer til dig. Ellers bliver din alderdom knapt så behagelig, som du går og drømmer om.

De fleste af os tilbringer vores arbejdsdag bag et skrivebord. Det betyder, at vi sidder stille hen det meste af dagen. Det er vores krop slet ikke bygget til. Den er bygget til at være i bevægelse dagen igennem og sådan har det været, siden vi levede som jægere og samlere tilbage i stenalderen. Siden er kroppen ikke opdateret – det er det kun vores hverdag, der er blevet. Og spændet mellem vores krops opbygning og vores hverdags krav bliver større og større.

Vi sidder helt forkert

Det er ikke fordi, vi ikke er bygget til at sidde. Vi er bare ikke bygget til at sidde helt stille – og slet ikke til at sidde så længe ad gangen. Vi skal helst kunne bevæge os lidt hele tiden. Det er det kun et fåtal af kontorstole, der er bygget til.

Den typiske kontorstol er nemlig bygget til at fastholde os i en meget fastlåst stilling, hvor vores ben og krop sidder i en ret vinkel omkring lænden i stolen. Samtidig fastholdes ryggen i en lodret stilling vinkelret på gulvet. Det betyder, at en stor del af vores kropsvægt bliver lagt på stolesædet og vores hofter.

Denne belastning kan over tid skabe problemer med hofterne og lænden, lige som mange med årene oplever, at de får problemer med knæene og blodomløbet i benene.

Vanens magt er svær at bryde

Samtidig er siddestillingen meget ubarmhjertig over for selv små fejl. Hænger du f.eks. lidt til en af siderne i stolen, giver sædet ikke efter. Derfor kommer den ”forkerte” siddestilling til at belaste din rygsøjle ekstemt.

Har du først tillagt dig en forkert siddestilling, sidder du oftest forkert i mange år. For siddevaner er nogle af de vaner, det er sværest at lave om på. Det forværrer over tid belastningen på ryggen, så du begynder at få ondt eller måske ligefrem får en diskusprolaps.

 

Dynamic sitting – når stolen er bygget til at du sidder uroligt

Som allerede nævnt er vores krop skabt til bevægelse – også når vi sidder ned. Samtidig er den vinkelrette positur slet ikke god for ryggen. Nyere forskning viser nemlig, at vi helst skal have en vinkel på 135 grader i lænden, hvis vi vil mindske belastningen på ryggen.

Det giver en voldsomt tilbagelænet arbejdsvinkel, som hverken kontorstole eller skriveborde er bygget til i dag. Eller retter kun et få tal er. For som inden for alle andre områder, er der pionere, der går foran med nye, dristige design, hvor skærmen hænger foran dig og du ligger ned som i en tandlægestol.

Samtidig er det vigtigt, at kontorstolen er mere eftergivende overfor den måde vi sidder på. F.eks. ved at stolen kan vippe lidt til siderne, så vi kan holde rygsøjlen ret, selv om vi hænger lidt til den ene side. Det kaldes Dynamic sitting og understøttes bl.a. af en række kontorstole fra HaraTech, der herhjemme sælges på webshoppen istol.dk.

 

Skrivebordet spiller også en stor rolle

Skrivebordets højde i forhold til vores siddestilling og kropsbygning, dikterer også, hvordan vores krop tilbringer arbejdstiden. Her handler det især om at få den ideelle højde på skrivebordet, så vi ikke ender med at sidde med hævede skuldre. Det giver nemlig spændinger i nakke og skuldre, som med tiden kan blive meget smertefulde.

Hvordan du indstiller dit skrivebord korrekt i forhold til din stol, kan du læse mere om i denne guide til arbejdsmiljø på kontoret.