Kroppen advarer dig: Disse skjulte tegn på en blodprop bør alle kende til

Det kan være let at komme til at ignorere de små tegn på, at en blodprop er under opsejling, men kroppen advarer dig: Disse skjulte tegn på en blodprop bør alle kende til.

Blodpropper kan synes at komme ud af det blå, men der er normalt adskillige symptomer. Problemet er bare, at de kan forveksles med et væld af andre almindeligheder, fordi der er tale om ret milde symptomer. 

Skjulte tegn på en blodprop

Disse livsvigtige advarselssignaler, kan være ret svære at opdage, medmindre der optræder flere af dem på samme tid., men de behøver ikke alle at være til stede. Nogle mærker måske kun et enkelt af symptomerne, og så kan det være rigtig svært at nå at reagere tids nok. 

Se, hvordan kroppen advarer dig: Disse skjulte tegn på en blodprop bør alle kende til:

  • Tør hoste
  • Hovedpine
  • Opkast og/eller diarré 
  • Hævelse i læg
  • Røde striber 
  • Ømhed
  • Åndenød
  • Brystsmerter

Tør hoste

Hvem tænker nærmere over en tør hoste?
Det gør de færreste. Især når man ikke ellers føler sig syg, men det kan altså være et symptom på, at der sidder en blodprop i lungerne og er i vejen. 

Læs også

6 signaler du ikke må ignorere: Sådan fortæller kroppen, at en blodprop er på vej

Hovedpine

Rammer blodproppen hjernen – det der med andre ord kaldes et slagtilfælde – kan der opstå hovedpine. Den er som regel voldsom, men kan også forveksles med andre typer hovedpine, medmindre der pludselig følger andre symptomer med som går ud over taleevne eller syn for eksempel eller der opstår lammelse eller følelsesløshed.

Opkast og diarré

Blodpropper kan også ramme tarmen, og det kan give store smerter ikke bare omkring tarmregionen, men også højere oppe omkring mavesæk.

I sådanne situationer, kan du få følelsen af oppustethed. Du kan også opleve kvalme og opkast der er mørk og grumset eller få blodig diarré. 

Specielt symptomerne kvalme og diarré findes i forbindelse med et utal af sygdomme, hvorfor det kan være svært at opdage, at de har forbindelse til en blodprop. 

Hævelse i læg

Det er i læggen blodpropper typisk dannes. Dette er de farligste blodpropper, og de går under betegnelsen dyb venetrombose (DVT). Når ilten ikke kan nå videre til kroppes organer, forringes blodcirkulation og det betyder, at benet hæver op.

Læs også

Blodprop i benet

Røde striber

Hvis du langs venerne opdager røde striber eller ser tegn på rødmen eller misfarvning på benet, kan det være udtryk for, at der er en blodprop på spil. 

Ømhed

Ømhed er også et normalt tegn i denne forbindelse. Det kan være alt fra en smule trykken til decideret smerte i dit ben.

Men det behøver altså ikke at være særlig udtalt.

Åndenød

Har du svært ved at få vejret og hamrer hjertet afsted, selvom du ikke er i bevægelse, kan det være tegn på en blodprop i lungerne. Der vil ofte også optræde symptomer som koldsved i forbindelse med problemerne med at trække vejret ordentligt, ligesom svimmelhed også kan forekomme. Men svimmelhed er i det hele taget almindeligt i forbindelse med åndenød, som jo også kan skyldes andre ting og mere ufarlige ting, så ikke alle tager notits af dette.

Brystsmerter

Smerter i brystet er et mere udtalt symptom, som det er lettere at reagere på, men mange har tendenser til at ignorere det alligevel, da smerten kan variere en del i styrke. Den sidder som regel foran i brystet, men den kan faktisk også sidde bag på ryggen og kan altså være alt fra mild til meget voldsom.

Hvad er en blodprop?

En blodprop er det, der sker, når blodet i dine blodkar sætter sig fast og der sker dannelse af en prop. Blodet får svært ved at passere tilstopningen, og det kan ende i en livstruende situation som i værste tilfælde kan ende hjertesvigt eller hjerteinfarkt, hvis der ikke gribes ind i tide med blodfortyndende medicin.

Men det er ikke alle blodpropper der er lige farlige. 

Læs også

Ondt i venstre ben

De der sidder i det system, der leder blodet væk fra hjertet, er de mindst farlige, mens de der befinder sig i de årer der leder blodet tilbage i hjertet, er af den type, som man skal tage sig særligt i agt overfor. De kan nemlig rive sig løs og ende i kroppens vitale dele. Men blodpropper kan opstå mange steder i kroppen.

Uanset typen er der en del små tegn, der skjuler det virkelige problem. Altså kroppen advarer dig. Disse skjulte tegn på en blodprop bør alle kende til, men det er de færreste der gør det medmindre de allerede har været så uheldige at blive en del af statistikken i forbindelse med blodpropper.

 

Dagens Gossip