Kvinde sover og sover, men hun er alligevel altid træt - årsagen gemmer sig i halsen

Foto: Shutterstock

Døjer du med nogle af disse symptomer, så kan det være, du skal aflægge lægen et besøg.

Skjoldbruskkirtlen er en lille, sommerfuglformet kirtel, der sidder lige under strubehovedet. Den har ansvaret for produktionen af de to livsvigtige hormoner, thyroxin og trijodthyronin, som kontrollerer stofskifte.

Sygdom i skjoldbruskkirtlen påvirker rigtig mange processer i kroppen, så hvis du går rundt og har det skidt, kan årsagen godt være ubalance i den lille kirtel.

Sygdom i skjoldbruskkirtlen rammer rigtig mange mennesker verden over, og særligt kvinder er udsat. De har seks til otte ganger højere risiko for at blive ramt.

Mange går rundt med symptomer uden at vide det, og det kan på længere sigt få alvorlige konsekvenser. Hvis du døjer med nogle af disse symptomer, er der derfor vigtigt, at du kontakter din læge og får foretaget de nødvendige prøver.

I mange tilfælde er nemlig problemerne ret nemme at behandle.

1. Depression
Lavt stofskifte opstår, når skjoldbruskkirtlen producerer for lidt hormon, og depression kan være et tegn på, at din skjoldbruskkirtel ikke fungerer optimalt.

2. Forstoppelse
Døjer du med forstoppelse og hård mave? Sygdom i skjoldbruskkirtelen påvirker kroppens forbrændning og dermed din fordøjelse.

3. Kuldskærhed
Hvis du fryser hele tiden, kan det være et tegn på, at din skjoldbruskkirtel producerer for lidt hormoner. Kolde og svede hænder og fødder er et klassisk tegn på lavt stofskifte.

4. Træthed
Når skjoldbruskkirtlen producerer for lidt hormon, sættes kroppen på spareblus. Mange med lavt stofskifte beskriver det som at være i en glasklokke – de er altid trætte, og uanset hvor meget de sover, så er de altid trætte og uoplagte.

5. Hårtab og tør hud
Sygdom i skjoldbruskkirtelen påvirker også dit udseende, og både for højt og for lavt stofskifte kan føre til hårtab og hudproblemer. Hvis du døjer med kronisk hårtab, tør eller svedig hud kan det være et tegn på, at du har problemer i skjoldbruskkirtelen.

Læs også

Forskere advarer kvinder om sundhedsfare ved brug af populær metode til sterilisering

6. Pludselig vægtøgning 
Vægten kan svinge, og nogle gange skyldes det simpelthen, at du har spist for meget slik. Men pludselig og uforklarlig vægtøgning og opsvulmethed kan også være et tegn på, at dit stofskifte er for lavt.

7. Smagsforandringer 
Smager maden anderledes? Det kan der være flere årsager til – fra en uskyldig forkølelse til en mere alvorlig stofskiftesygdom. Hvis du er sulten hele tiden, kan det desuden betyde, at dit stofskifte er for højt. Modsat fører for lavt stofskifte til nedsat appetit.

8. Dårlig koncentration
Problemer med koncentrationen er det mest kendte tidlige tegn på ubalance i skjoldbruskkirtelen. Nogle fortæller også, at deres hukommelse er dårlig, og at de føler sig forvirrede.

9. Høj feber 
Det er sjældent, men i nogle tilfælde kan for højt stofskifte give høj feber.

10. Klump i halsen 
Hvis du i længere tid har gået rundt med en ubehagelig følelse i halsen, kan det være et tegn på, at du har problemer med dit stofskifte. Smerter eller ubehag i halsen og synkeproblemer er symptomer på infektion i skjoldbruskkirtelen.

11. Hjertebanken 
​Overproduktion af stofskiftehormon kan resultere i høj puls, ujævn hjerterytme og hjertebanken. Så hvis du føler, at dit hjerte slår for hurtigt, kan det være en rigtig god idé at kontakte lægen for en nærmere undersøgelse.

 

Dagens Gossip