Kylling øger risiko for blod- og prostatakræft

Skrevet af Jakob A. Overgaard

09/09/2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Normalt skydes skylden på kræft på rødt kød. For første gang har et studie påvist, at kylling øger risikoen for særlige kræftformer.

Dagens topnyheder

Normalt anses kylling som et sundere alternativ til rødt kød. Det er også en generel sandhed også når det kommer til kræft, da kvinder reducerer risikoen for brystkræft med 28 procent, hvis de skifter det røde kød ud med kylling. Der er en meget sandsynlig forbindelse mellem at spise rødt kød og tyktarmskræft, hvilket er blevet påvist i flere studier. 

Nu har forskere fra Oxford Universitet dog fundet ud af, at kylling ikke udelukkende er det sundeste alternativ. Hvis man spiser meget kylling, får man en øget sandsynlighed for non-Hodgkins lymfon, som er en særlig type blodkræft. Ifølge undersøgelsen er kylling også forbundet med en øget risko for prostatakræft hos mænd. Det skriver Sunday Times i en artikel publiceret mandag den 9. september.

Undersøgelsen inkluderede 475.000 midaldrende briter og blev lavet fra 2006-14. Her blev deres kost og sygdomme analyseret, og 23.000 udviklede kræftformer.

Ifølge undersøgelsen var indtagelse af fjerkræ positivt forbundet med risiko non-Hodgins lymfom og prostatakræft, men det kræver yderligere undersøgelser at afdække den reelle risiko. Undersøgelsen er publiceret i Journal of Epidemiology and Community Health, og den konkluderede, at det var en sammenhæng mellem indtag af kylling og visse kræftformer. Man kan dog ikke afvise, at det handler om tilberedelse af kyllingen mere end det handler om kyllingen som sådan.