Lyntest virker ikke: Nu kan du bytte din lyntest om med en 'rigtig' coronatest

Skrevet af Jakob A. Overgaard

28/12/2020
Lyntestene virker ikke. I hvert fald, hvis man skal tro den danske forsker Ulf Bech Christensen. Foto: Shutterstock
Lyntestene virker ikke. I hvert fald, hvis man skal tro den danske forsker Ulf Bech Christensen. Foto: Shutterstock
De danske lyntests er tænkt so en del af Danmarks teststrategi, men det er en helt forfejlet strategi, der hviler på politiske vennetjenester. Det mener en dansk forsker og ekspert i de såkaldte PCR-tests, som er den type tests, som man bør bygge en strategi på.

Mest læste i dag

I et indlæg på Denoffentlige.dk harcelerer direktør og forsker, Ulf Bech Christensen, mod den danske teststrategi. Ulf Bech Christensen ejer virksomheden Pentabase, der bl.a. er specialiseret i at udføre de såkaldte PCR-tests, som den danske teststrategi i første omgang var bygget på.

Siden har regeringen og sundhedsmyndighederne valgt at tilføje lyntests til det arsenal af tests, der skal forhindre yderligere spredning af coronavirus. Det er dog en forfejlet strategi, mener Ulf Bech Christensen, der pointerer, at følsomheden for lyntest er så lav, at man i realiteten lige så godt kunne slå plat eller krone og få samme resultat. "Lyntesten anslås til at ville fange 56% af dem, der reelt set var positive," skriver Ulf Bech Christensen i sit indlæg.

Der er kapacitet nok til 'rigtige' tests

Man kunne få den tanke, at lyntestene blev indført, fordi der ikke var kapacitet til at få lavet nok PCR-tests, men det er ifølge Ulf Bech ikke tilfældet: "Vi havde tre uger inden beslutningen (om at indføre lyntests, Red.) tilbudt at hjælpe med op til 50.000 daglige RT-PCR-analyser. Men vi blev slet ikke kontaktet, ikke spurgt, ikke taget seriøst. Man valgte dog i samme åndedrag som lyntesten blev indført at købe 20.000 daglige tests ved vores udenlandske konkurrent med hovedsæde i Luxemburg, sådan helt uden udbud."

Derfor er det ikke kapaciteten, der har været grundlaget for beslutningen om, at der skulle indføres lyntests. Derfor spekulerer Ulf Bech Christensen i bevæggrundene for først at afvise alle tests med henvisning til, at de er for usikre, for derefter at sadle om mindre end en måned efter og indkøbe mange rigtig mange tests ved en privat udbyder. En udbyder, der ikke engang betaler skat i Danmark.

Tilbyder gratis PCR-test til lyntest-modtagere

For at bevise sin påstand om, at lyntestene ikke giver noget retvisende billede af smittebilledet i Danmark, tilbyder Pentabase derfor, at alle, der har fået en lyntest kan komme forbi Pentabase og få taget en rigtig PCR-test. Herefter vil virksomheden køre de to resultater op mod hinanden og se om de kan skabe sig et retvisende billede af, hvor præcis lyntestene er.

Det burde sundhedsmyndighederne have gjort af sig selv, mener Ulf Bech Christensen: "Hvor svært er det lige at teste de første 5.000 personer med både lyntest og en PCR-test og så komme med data? Det burde have været en selvfølgelighed, men det er til min bedste overbevisning ikke sket."

Lyntests bruges forkert

Oven i at lyntests ikke er retvisende, så mener Ulf Bech Christensen desuden, at lyntestene bruges forkert. Testene bruges ikke i forhold til den patientpopulation, som testens ydeevne er valideret overfor. De omtalte lyntests er ikke godkendt til analyse på asymptomatiske personer, men kun på personer med symptomer. Alligevel bruges testene på asymptomatiske patienter hele tiden.

Ulf Bech Christensen spekulerer derfor i, om indførelsen af lyntests udelukkende skal ses som en politisk vennetjeneste, og det handler om at kanalisere penge ud til de virksomheder, der på en eller anden måde, har gjort sig fortjent til det.

"Sørgeligt nok virker det ikke til, at det er danskerne, der kommer i første række i vores coronahåndtering. Det virker snarere som om der laves politiske vennetjenester og en masse succesfuldt spin. Jeg opfordrer derfor alle til at efterspørge beslutningsgrundlag og data," slutter Ulf Bech Christensen sit indlæg af.