Mange danskere tager hver dag disse piller: Kan gøre dig dødeligt syg

10/03/2017 10:15

Emil Ryttergaard

Sundhed
Foto: Thomas Borberg/Polfoto.
Foto: Thomas Borberg/Polfoto.
Seks ud af ti danskere starter hver morgen med vitaminpiller og kosttilskud. Men pillerne kan medføre alvorlige sygdomme, advarer forskere.

Mest læste i dag

Hver morgen er rutinen den samme.

Ud af fjerene, en tur på toilettet, i bad, have morgenmad. Nå ja, og så lige den daglige vitaminpille eller fiskeolietablet. 

For 6 ud af 10 danskere er tabletter med kosttilskud, fiskeolie, calcium eller noget helt tredje hverdagskost, men faktisk kan tabletterne være skadelige for helbreddet, skriver BT.

Ved en sund kost får mange danskere nemlig rigeligt med vitaminer, og derfor er kosttilskudene i bedste fald overflødige - i værste fald farlige. 

- Det er aldrig bevist, at kosttilskud fremmer sundheden eller forebygger sygdomme. Men det er dokumenteret at sund kost med frugt, grønt, fuldkorn og fisk forebygger diverse livsstilssygdomme, siger seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet Anja Biltoft-Jensen 

Men faktisk er der tilskud og vitaminer, som man helt bør holde sig fra, og de store syndere er A- og E-vitaminer, samt betacaroten, der kan accelerere dødelige hjertekar sygdomme.

- Det ser ud til, at disse kosttilskud kan accelerere hjerte-kar-sygdomme og kræftsygdomme, siger Christian Gluud, der er leder ved Copenhagen Trial Unit ved Rigshospitalet, der i en undersøgelse fra 2012 har påvist, at vitaminerne øger risikoen for de dødelige sygdomme med cirka 4 procent.

Disse tilskud skal man derfor kun spise på sin læges anbefaling. 

Der er dog stadigvæk nogle, der kan få glæde af den ekstra sunde vitaminpille. 

Spæd- og småbørn fra to ugers alderen og til de bliver to år har godt af ekstra D-vitaminer, og ældre over 70 år, der bor på plejehjem, bør også tage D-vitamin og calcium.