Ny undersøgelse overrasker: Ulovligt stof kan holde alkoholikere ædru

Foto: Shutterstock

Forskere har i en ny undersøgelse opdaget, at det ulovlige stof ketamin måske kan hjælpe med at holde alkoholikere ude af deres afhængighed.

En undersøgelse har vist, at en lav dose af det ulovlige stof ketamin sammen med psykologisk og terapeutisk behandling kan have en positiv effekt på alkoholikeres afhængighed. Det skriver Unilad

I undersøgelsen fandt forskerne bag ud af, at en lav dosis ketamin var med til at opretholde deltagernes afholdenhed fra alkohol og forlænge perioden, hvori deltagerne var ædru.

Læs også

Vil indføre højere skat for uvaccinerede

Undersøgelsen er angiveligt den første af sin slags, og den blev foretaget af forskere fra University of Exeter og finansieret af det britiske Medical Research Council. Den kommer i kølvandet på tidligere undersøgelser, som har antydet, at et kontrolleret brug af ketamin samtidig med terapeutisk behandling gjorde, at færre faldt tilbage i alkoholismen. 

Undersøgelsen fandt helt konkret ud af, at patienter, som blev behandlet med en kombination af ketamin og terapi, forblev ædru i 162 dage ud af de 180 dage, som forsøget varede. Derudover var der dobbelt så stor sandsynlighed for, at disse patienter forblev ædru efter forsøget sammenlignet med patienter, som blev behandlet med placebo og terapi. 

"Det her er ekstremt opmuntrende, da vi normalt ser, at tre ud af fire personer falder tilbage til drukken i løbet af seks måneder [...], så disse resultater repræsenterer en stor forbedring," har den ledende forsker bag undersøgelsen, Professor Celia Morg, udtalt ifølge Sky News. 

Forskerholdet bag undersøgelsen understreger dog, at ketaminen kun virker, hvis den bliver givet i små kontrollerede mængder, og at undersøgelsen samtidig viste, at effekten kun var der, hvis ketaminbehandlingen blev givet samtidig med, at patienten modtog terapeutisk behandling. 

"Vi er helt bestemt ikke fortalere for at indtage ketamin uden for klinisk sammenhæng," udtalte Professor Morg således og tilføjede desuden: "Med gadestoffer følger der åbenlyse risiko, og det er kombinationen af en lav dosis af ketamin og den rigtige psykologisk terapi, som er nøglen, ligeledes er ekspertisen og støtten fra klinisk personale."

Forskerne bag undersøgelsen mener, at der er for ringe og for lidt medicin på området, som det er lige nu, og de har derfor anmodet om at få lov til at foretage yderligere undersøgelser, som kan bekræfte deres forskning.

Læs også

Barnestjerne havde én replik i Titanic: Så meget tjener han på den 25 år senere

 

 

Dagens Gossip