Ondt i håndled

23/10/2019 11:07

webmaster

Sundhed
Ondt i håndled
Derfor har du smerter i håndleddet.
Når du oplever at have ondt i håndled, skyldes det ofte overbelastning, men der kan være flere ting på spil. Se, her hvilke.

Mest læste i dag

Ondt i håndled hæmmer de dagligdags gøremål, og derfor skal der gøres noget ved det hurtigt. Smerterne kan være forbigående eller komme i perioder for derefter at forsvinde igen i et stykke tid.

Ondt i håndled

Medmindre smerterne i håndleddet er opstået pludseligt efter for eksempel et fald, kan det skyldes ting som:

 • Overbelastning
 • Gigt 
 • Nedslidning
 • Inflammation
 • Muskelspændinger
 • Tidligere stød
 • Tryk eller pres fra ødemer eller svulster eller lignende.

Ofte er problemet der, hvor smerten er, men smerter fra håndled kan godt stråle ud og for eksempel op mod albuen.

Overbelastning

Overbelastningstilstande kan inddeles i to kategorier:

Periodevis: Du foretaget den samme bevægelse for ofte inden for en kortere periode, som hvis du for eksempel har malet dine lofter.

Dagligdag: Her handler det om de aktiviteter du foretager dig til dagligt. Det kan for eksempel være, at du i dit arbejde udfører mange ensartede bevægelser, som hvis du for eksempel bruger musen ofte, når du sidder ved computeren eller hvis du for eksempel laver samlebåndsarbejde.

Herunder kan du se nogle af de hyppigste tilstande, der giver ondt i håndleddet. 

Seneskedebetændelse

Seneskedebetændelse i håndleddet er en smertefuld tilstand, hvor der er inflammation i muskel- og seneskeder. 

Seneskedebetændelse opstår ofte efter en kraftig og gentagende belastning af håndleddet og det resulterer i smerter, hævelse samt nedsat funktion i hånden, og det kan føles som om, at håndleddet knirker.

Området kan endvidere føles varmt og nedsat bevægelighed kan forekomme.

Gigt og inflamtion

Tykke og hævede fingerled, der giver smerter eller føles varme kan være tegn på gigt.

Her skal man forsøge at lægge mærke til, hvor smerterne og stivheden opstår og ikke mindst, hvornår tilstanden opstår. Kommer den når leddet så at sige skal i gang, altså ved begyndelsen af en aktivitet og dæmpes eller aftager den, når du er kommet godt i gang med den pågældende aktivitet.

Oplever du tiltagende stivhed og smerte efterfølgende i leddet, og forekommer det også i hvilende tilstand? 

Alt dette kan være symptom på gigt, og selvom man ikke kender den direkte årsag ved man at der er nogle bestemte forhold, der kan øge risikoen, såsom:

 • Køn
 • Alder
 • Genetik
 • Overvægt
 • Tidligere skader
 • Autoimmune sygdomme
 • Ensidigt arbejde

Rheumatoid artrit

Kronisk og inflammatorisk sygdom som giver ondt i håndled og hænder.

Sygdommen er hyppigst blandt kvinder og rammer kun op til 2% af befolkningen.

Det er oftest fingrene i hånden, der er mest påvirkede, og der kan forekomme hævelser, varme, ømhed, rødmen og morgenstivhed.

Infektioner lokaliseret i senevæv eller led kan resultere funktionssmerter.

Tryk på håndleddet

Karpaltunnelsyndrom

Denne tilstand kaldes også for sovende fingre og skyldes at der opstår pres ved nerven i håndleddet. Trykket kan for eksempel komme fra ødemer altså væskeophobning eller frakturer og symptomerne er ofte værre om aften eller natten, hvor armen holdes i ro. 

Der kan opleves følelsesforstyrrelser i fingerspidserne, der gør svært at vride klude eller at håndtere små ting som nål og lignende.

Det hjælper at ryste armen og hånden og at massere den let.   eller massere hånden.

Nervus ulnaris skade

Skyldes pres eller stød mod nerven og kan give tab af følelse i fingrene og påvirke strækfunktionen i håndled og fingre.

Kan også opstå ved langvarigt tryk på nerven under dyb søvn, hvis overarmen bliver udsat for tryk.

Svulster

Svulster i knogler og sener kan de give hævelser og nedsat funktion eller funktionsvigt. De starter ofte som små og evt. i perioder ømme knuder.

Svulster kan både være ondartede eller godartede og den type svulst der oftest ses her, er ganglion, der godartet ses på enten håndryg eller ved håndleddet.

Behandling af smerter i håndleddet

Når du har smerter i håndled, bør du søge læge, hvis det har stået på i en længere periode.

Der kan også opstå infektion i led eller sener som følge af skader, sår eller bid, og hvis det ikke behandles i tide, kan det resultere i varige skader på senevæv og led – også selvom det blot er startet med et lille sår. Så det kan altså have betydelige konsekvenser, hvis der ikke gøres noget på sigt.

De fleste håndgener forsvinder dog af sig selv lidt ro og aflastning, så det er en god idé at starte der, hvis du oplever at have ondt i håndleddet og samtidig overveje, om nogle af dine daglige gøremål eller nylige hændelser kan være årsagen til at problemet er opstået.