Ondt i nyrerne

19/12/2019 11:35

webmaster

Sundhed
Ondt i nyrerne
Symptomer og årsager til smerter i nyrerne.
Har du ondt i nyrerne eller har du ondt i flanken? Det kan være svært at vurderer, hvornår det er nyrerne den er gal med. Se, hvordan du finder ud af det her.

Mest læste i dag

Smerter er ubehagelige, uanset hvor de sidder, men det er svært ikke at blive bekymret, når det føles som om, at det gør ondt i nyrerne.

Ondt i nyrerne eller akutte flankesmerter

Flankerne er placeret langs med maveregionen fra siden og ind imod rygsøjlen. Her kan man fra tid til anden opleve at få akutte flankesmerter, der ofte viser sig i form af anfald, og disse smerter kan have mange årsager, hvor nogle af dem er alvorlige som for eksempel nyresten eller galdesten, men hvornår skal du være opmærksom på, om du har ondt i nyrerne?

Nyrerne er placeret bagtil i din venstre side, så har du smerter i dette område, er det nærliggende at antage, at det er nyrerne, som den er gal med.

Dog kan smerter være diffuse, og selvom galdestenssmerter oftest er placeret i højre side, hvor galdeblære og lever er placeret, kan smerterne så at sige godt vandre, så det føles som om, at de sidder i venstre side omkring nyrerne eller over dem.

Årsagen til smerter i nyrerne

Hvis du ellers er rask, kan der være tale om smerter, der stammer fra ryggen eller maven, men ellers er det typisk disse sygdomme, der kan give en følelse af at have ondt i nyrerne:

  • Galdesten
  • Nyrebækkenbetændelse
  • Nyresten
  • Udvidelse af nyrebækkenet
  • Betændelse i bugspytkirtlen 

Har du gentagne anfald, skal du selvfølgelig altid søge læge, men er der tale om forbigående jag, er det ikke sikkert, at det overhovedet skyldes nogle af disse alvorligere tilfælde.

Årsager og symptomer, der give ondt i nyrerne

Her kan du læse, om hvilke andre symptomer, der typisk optræder i forbindelse med de forskellige tilstande, så du bedre kan tage stilling til, om du skal kontakte din læge. 

Galdesten

Galdesten er som sagt en øm oplevelse, hvor smerterne kan synes at komme fra venstre side, men det er særligt, hvis der er gået betændelse i galdevejene eller de på anden måde er ømme, at man kan få den ubehagelige oplevelse. 

Galdestensanfald er ofte ledsaget af kvalme eller opkastning og følelsen af at være udspilet i maveregionen. Smerterne kan stråle ud i mave og ryg, men normalt ikke mod kønsdele eller lyske.

Nyrebækkenbetændelse

Nyrebækkenbetændelse er en infektion, der opstår når bakterier, ofte colibakterier får adgang til nyrevæv og nyrebækken. Betændelsen kan sidde i både de øvre urinveje samt i nyrebækkenet, hvor urinen samles, før den løber ned i urinlederne. Infektionen kan sprede sig videre til nyrevævet,

Udover ondt i nyrerne eller venstre flanke vil der være feber og en følelse af sløjhed i almindelighed.

Nyrebækkenbetændelse skal behandles med antibiotika.

Nyresten

Nyresten er dannet af ioner og salte i urinen i hulrummene i nyrernes, og når sten sætter sig fast, kan de give smerter og blokere for urinen i urinlederne, og det kan være nødvendigt med behandling.

Ligesom ved galdesten er der ofte meget intense smerter, og ved ondt i nyrerne er de placeret i siden eller i ryggen under ribbenene, men de kan stråle ned mod lysken eller kønsdelene. Der vil ofte være kvalme og opkastning samt blod i urinen og øget tissetrang kan forekomme.

Smerterne kan dog også bare vise sig som lidt ubehag i nyreområdet, men uanset er det særligt vigtigt at holde øje med om der er feber, da der så kan være betændelse. Læs mere om nyresten her.

Udvidelse af nyrebækkenet

Denne tilstand kaldes i lægefagligt sprog hydronefrose, og udvidelsen opstår på grund af øget tryk i urinvejene grundet blokering, som forsnævringer, sten, svulster eller forsnævringer. 

Ved indtagelse af store mængder væske og kan give store smerter i siden eller lændens venstre side i nogle timer og de kan stråle ned mod kønsdelene. Smerterne kan være voldsomme og komme turevis, og alt afhængig af, hvor blokeringen sidder, kan der forekomme blod i urinen, og kvalme er almindeligt.

Opstår der feber kan der opstået inflammation.

Tilstanden kan forekomme spædbørn, gravide og ikke mindst ældre mænd med forstørret prostata.

Behandlingen afhænger af årsagen til blokeringen.

Betændelse i bugspytkirtlen

Denne ses mest i forbindelse med galdevejssygdom eller ved et stort alkoholforbrug.

Det er oftest galdesten, der er problemet og tilstanden giver, uanset årsag, moderate eller stærke smerter i den øvre dele af maven og kan være livstruende tilstand. 

Smerterne er pludselige og konstante og kan vare i flere dage, men kan bedres en smule ved at sidde op eller at bøje sig fremover.

De kan stråle ud i ryg, bryst, flanker og mavens nederste del, og der vil ofte være kvalme, opkastning og måske en smule feber. 

Tilstanden kan være livstruende.