Ondt i venstre side af lænden

15/01/2019 09:52

webmaster

Sundhed
Ondt i venstre side af lænden
Derfor har du smerter i venstre side af lænden.
Smerter kan have forskellige årsager også når du har ondt i venstre side af lænden. Se, hvad symptomerne kan betyde.

Mest læste i dag

Lændesmerter eller ubehag i ryggen lokaliseret i venstre side af lænden kan variere i intensitet fra at være lidt ubehagelige til at være næsten ulidelige.

Ondt i venstre side af lænden

Smerter der er kortvarige eller lige er opstået kaldes for akutte smerter, mens smerter der har stået på over en længere periode eksempelvis en måned kaldes for kroniske smerter.

Når det gør ondt i venstre side af lænden, kan det både skyldes muskler, tarme og organer, og det er derfor vigtigt at udelukke de mere alvorlige årsager.

Ved de mere seriøse af slagsen kan meget vel være flere symptomer, der kan hjælpe med at afklare, hvad problemerne kan skyldes.

Akutte smerter

Ved akutte smerter i lænden kan der være tale om følgende typer af sygdomme, der kan kræve hospitalsindlæggelse:

  • Nyresten
  • Nyrebækkenbetændelse    

Nyresten er desværre en hyppig årsag til, at man får ondt i venstre side af lænden. Smerterne er ofte så kraftige, at det kan give kvalme og opkastning og feber kan forekomme.

Sygdommen optræder tre gange så ofte hos mænd som hos kvinder, og selvom den kan forekomme hos alle aldersgrupper, ses den hyppigst hos mennesker i 30-40 års alderen.

Nyresten er dannet af kalk og salte, hvilket er helt normalt forekommende i urin, men det sker altså, at de kan samle sig og blive til små sten, der sætter sig fast i urinvejene. De kan både sætte sig i nyrebækkenet og urinlederen, og det sker også at de sætter sig i urinblæren eller urinrøret. 

Ved ondt i venstre side af lænden sidder nyrestenen ofte i selve nyrebækkenet, men såvel sten som smerte kan rykke sig.

De kraftige smerter kommer pludseligt og er konstante, og et anfald kan være fra under en time og helt op til døgn i værste tilfælde.

Der kan også forekomme blod i urinen. 

Da nyrerne kan tage skade, og der kan opstå alvorlige komplikationer som betændelse, er det vigtigt at opsøge hospitalet, hvis du har mistanke om nyresten eller nyrebækkenbetændelse.

Ved nyrebækkenbetændelse er der betændelse i øvre urinveje og i nyrebækkenet, hvor urinen samles, inden den løber videre ned i urinlederne. 

Nyrebækkenbetændelse forekommer ligeledes i alle aldersgrupper, men er ikke så udbredt som nyresten, og selvom begge køn kan få infektionen, er det særligt mænd, der er udsatte.

Årsagen er ofte en blærebetændelse, der spreder sig til nyrerne. 

Risikoen øges ved alle tilstande, der giver vandladningsbesvær, såsom forsnævringer, svulster, sten eller forstørret prostata.

Ved akut nyrebækkenbetændelse ses der ofte feber, kulderystelser og smerter i venstre side af lænd eller flanke, ligesom kvalme, opkastninger kan forekomme. 

Er der mistanke om en af de nævnte sygdomme, skal indlægges hurtigst muligt, da disse sygdomme kan give skade på nyrerne.

Kroniske smerter

Ved ondt i venstre side af lænden gennem længere tid, kan smerterne være opstået som følge af:

  • Muskelspændinger
  • Nerve i klemme
  • Ischias

Det er ikke usædvanligt at have smerter i lænden, og der kan fra tid til anden opstå småproblemer som følge af forkerte bevægelser og lignende. Det er irriterende, men uskadeligt.

Muskelspændinger kaldes også myoser og de kan være en plage i månedsvis. De kan både komme af fysiske løft og af psykiske årsager som stress eller angst.

Massage er en god hjælp i forbindelse med muskelspændinger kan massage hjælpe, men hvis årsagen til myoserne er angst eller stress bør også på at få disse problemer behandlet for at forhindre, at det opstår igen.

En nerve i klemme går ofte i sig selv i løbet af nogle få dage, men man kan forsøge at hjælpe tingene på vej ved at lægge is på området. Det skal pakkes ind i et viskestykke, inden det lægges på.

Ischias betyder, at den store ischias nerve bliver irriteret, og smerten trækker ofte fra lænden og ned i balden og videre til bagsiden af lår. Man kan prøve med lidt varmebehandling eller massage af området, men ellers er der ikke så meget at gøre.

Selvom det er fristende at lægge dig ved den slags smerter, har ryg og muskler faktisk bedre af bevægelse.

Tag lidt smertestillende håndkøbsmedicin, og søg læge, hvis ikke tilstanden forsvinder. 

Nerver i klemme kan ikke trænes væk, men spændinger i muskler kan i nogle tilfælde have godt af styrketræning, og andre former for motion og bevægelse, der løsner op for kroppen. Yoga og pilates kan også være hjælpsomt.

Forebyg gerne med styrketræning og andre former for bevægelse. Gå, cykl eller svøm også gerne for at forebygge smerter i lænden.