Rejs dig op og tab 10 kilo

Har du lidt ekstra fedt på kroppen, eller kunne du godt tænke dig at blive lidt sundere. Et simpelt sted at starte er ved at rejse dig op. Det kan nemlig have stor betydning for dit helbred og din vægt, hvis du arbejder stående i stedet for siddende.

I løbet af de seneste årtier er der kommet langt flere siddende jobs, hvor folk har mulighed for at lave deres arbejde, mens de sidder ned. Der er dog masser af negative effekter ved at sidde ned for længe ad gangen, hvor det både påvirker dit helbred, men også din vægt.

Det kan nemlig betyde en kæmpe forskel for din sundhed, hvis du på din arbejdsplads vælger at rejse dig op, i stedet for at sidde plantet med måsen i stolen. Helt præcist kan du faktisk tabe dig 10 kilo, eller give mere plads til et par ekstra stykker kage i løbet af ugen, hvis du vælger at stille dig op ved dit skrivebord i stedet for at sidde ned.

Tab dig 10 kilo ved at rejse dig op

Naturligvis er det ikke alle, der har mulighed for at lave deres arbejde stående. I langt de fleste former for kontor eller computerarbejde, bør det dog være muligt, og du kan eventuelt høre chefen, om det vil være muligt at få indført hæve sænkeborde, som efterhånden burde være standard på en arbejdsplads.

Hvis du vejer 80 kilo, og har en effektiv arbejdsdag på cirka 7 timer, så vil du siddende forbrænde cirka 924 kalorier i løbet af din arbejdsdag. Det er naturligvis inklusive dit generelle stofskifte, så det svarer ikke til, at du har forbrændt x-antal overskydende kalorier.

Vælger du til gengæld at rejse dig op og foretager dit arbejde stående, så vil du forbrænde cirka 1232 kalorier, hvilket er en forskel på 308 kalorier. I 2019 har vi 252 arbejdsdage, men trækker vi 25 feriedage fra + syv syge/fridage, så rammer vi 220 arbejdsdage i dette år. Forbrænder du 308 kalorier ekstra hver af disse dage, vil du forbrændte 67.760 kalorier mere end du plejer, og det svarer til cirka 10 kilo fedt. Der går nemlig mellem 7.000-7.500 kalorier pr. kilo fedt.

Med en vægt på 80 kilo vil du altså kunne forbrænde så mange kalorier, at du kan tabe dig cirka 10 kilo, hvis du blot rejser dig op i stedet for at sidde ned og arbejde.

Der er naturligvis forskel på, hvor meget energi din krop bruger, alt efter hvor meget du vejer. Derfor vil en person på 60 kilo og en på 100 kilo have et andet energiforbrug.

Vægttab ved 60 kilo

Vejer du 60 kilo, vil du på en syv-timers arbejdsdag forbrænde 231 kalorier mere ved at rejse dig op. Det giver et kalorieforbrug på 50.820 i løbet af alle 220 arbejdsdage, hvilket svarer til cirka 7 kilo.

Vægttab ved 100 kilo

Vejer du 100 kilo, vil du på en syv-timers arbejdsdag forbrænde 385 kalorier ekstra ved at rejse dig op. Det giver et kalorieforbrug på 84.700 i løbet af alle 220 arbejdsdage, og det svarer altså til små 12 kilo fedt.

Du kan via denne kalkulator regne ud, hvor meget du forbrænder ekstra ved at rejse dig op i løbet af din arbejdsdag.

Du lever længere ved at rejse dig op

Undersøgelser har vist, at stillesiddende arbejde svækker dine muskler, knogler og dit kredsløb, og det forøger derfor sandsynligheden for, at du får sygdomme som type 2-diabetes, kræft og andre sygdomme.

Derfor er det vigtigt, at du rejser dig op i løbet af arbejdsdagen, og har du ikke mulighed for at stå op hele dagen, så er der et par tricks til, hvordan du kan få aktiveret dine ben flere gange i løbet af dagen.

  1. Rejs dig op når du holder pause
  2. Skal du tale i telefon, så rejs dig op
  3. Sæt en vibrerende alarm hver halve time, og gå en kort runde på et minut
  4. Hent små glas vand i stedet for at fylde en drikkedunk, så du skal rejse dig oftere

Det er fristende at sidde ned hele dagen, fordi det er mere afslappende, og ja, det er hårdt at stå op syv timer i træk især de første par dage. Din krop vil dog vende sig til det, og så vil du hurtigt erfare, at du er mere fyldt med energi end du plejer, og måske kan du endda mærke, at bæltet ikke strammer ligeså meget som det plejer.

Læs også

Mor tabte 56 kilo blot ved hjælp af en lille ændring om ugen

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip