Ryster du af kulde, mens dine venner har det fint? Her er forklaringen

Foto: Shutterstock

Syv grunde til at du altid fryser.

Har du også undret dig, hvordan det er muligt, at du fryser, mens dine venner har det fint? Hvis du er typen, der har let ved at fryse, så skal du læse med her. Der er nemlig en god forklaring på, hvorfor du fryser hele tiden.

Derfor ryster du af kulde, mens andre har det fint

1. Dårlig blodcirkulation
Din konstante kulderysten kan det skyldes dårlig blodcirkulation, specielt hvis du døjer med kolde fingre og tæer. I værste fald kan den underliggende årsag være en hjertekarsygdom, og i sjældne tilfælde kan det skyldes Raynards syndrom, som gør, at blodkarrene trækker sig sammen, når kroppen udsættes for kulde.

Tilstanden er ikke farlig, og kan nemt behandles med mediciner og kosttilskud. Men den mest almindelige årsag til nedsat blodgennemstrømning er rygning. Så frossenpinde bør droppe cigaretterne. 

 

Læs også: Sønnen blev vraget før skoleballet: Da denne fremmede dukker op,...

2. Du er for tynd 
Der er meget snak om de mange farer ved overvægt, men at være for tynd er hellere ikke sundt. Hvis du vejer for lidt, kan du blive kuldskær. Underhudsfedt isolerer nemlig kroppen mod kulde, og skorter det på fedtet, har kroppen intet at beskytte sig med.

Så måske du skulle vurdere at spise en ekstra portion aftensmad eller øge antallet af kalorier i din kost. 

3. Du lider af jernmangel  
Jernmangel er en meget almindelig årsag til kuldskærhed. Jern er et meget vigtigt mineral, som hjælper de røde blodlegemer med at transportere næringstoffer, ilt og varme rundt i kroppen. Hvis du lider af jernmangel, kan de røde blodlegemer ikke udføre dit arbejde ordentligt. Så bør du introducere flere jernholdige fødevarer i din kost, så som leverpostej, æg, nødder og broccolli. Du kan osgå købe jerntilskud på apoeteket.

4. Du har for lavt stofskifte 
Lav tolerenace overfor kulde kan også skyldes, at din skjoldbruskkirtlen ikke fungerersom den skal. Skjoldbruskkirtlen producerer blandt andet hormonet thyroxin, som regulerer stofskiftet. Hvis skjoldbruskkirtlen produceres for lidt af dette hormon, synker stofskifte, hvilket igen påvirker kroppens forbrænding.

En blodprøve afdækker om du har lavt stofskifte eller ej. Tilstanden er relativt nem at behandle, men kræver receptpligtig medicinkan 

5. Du er dehydreret 
Vand er utrolig vigtigt – faktisk, så er vand vores aller vigtigste næringsstof. Hvis du drikker for lidt vand, påvirker dette kroppen både fysisk og mentalt. Vand hjælper kroppen med at regulere temperaturen, derfor er det vigtigt at du drikker vand jævnligt – og helst mindst otte glas om dagen. 

 

Læs også: Bedstemor skal putte sit barnebarn - mor og far får et chok, da de...

6. Du lider af søvnmangel 
Det er individuelt, hvor meget søvn vi har brug for, men langt de fleste behøver 6-7 timers søvn hver nat. Og får du for lidt søvn, kan det faktisk være meget skadeligt for dit helbred. I værste tilfælde kan søvnmangel være dødeligt. Mangel på søvn fosrtyrrer hormonbalancen og påvirker flere funktioner i hjernens nervesystem.

Hvis du får for lidt søvn, fungerer den mekanisme i hjernen, der regulerer kropstemperaturen ikke optimalt. Så sørg for at få sovet igennem. Hvis du har svært ved at falde i søvn, kan du forsøge at drikke en kop kamille the inden du går i seng. Du kan også bruge baldrianrod til at lulle dig i søvn. 

7. Du er kvinde 
Kvinder fryser mere end end mænd. Den noget overraskende årsag er, at kvinders kropper er bedre til at holde på varmen end mænds. Fordi kvindekroppen er så travl med at holde gang i de vitale organer, skorter der nogle gange på varme til de ydre dele af kroppen, så som hænder og fødder. Så, hvis du er en kuldskær kvinde, kan det simpelthen skyldes dit køn. 

Nogle mennesker er altid varme. De trives bedst kun iført t-shirt - både sommer og vinter - og kulden synes ikke at genere dem. Alt imens du står der godt pakket ind i dunjakke og uldhue.

 

Dagens Gossip