Sådan slipper du din smartphone-afhængighed

Skrevet af Lotte Sørensen

17/10/2013

Mest læste i dag

Mange smartphone-ejere mærker en kriblen i fingrene, hvis de ikke lige har mulighed for at tjekke deres telefon for beskeder, Facebook-opdateringer eller mails. En undersøgelse foretaget af YouGov sidste år viste, at 40 procent af smartphoneejerne følte sig afhængige af telefonen. Og hele 26 procent sagde, at de fik abstinenser, når de ikke kunne tjekke den.

Læs også: Din smartphone er mere beskidt end et toiletsæde

Den amerikanske familieterapeut Susan Stiffelmann siger selv til Huffington Post, at hun er afhængig af sin smartphone - men hun mener, at især forældre bør gøre en indsats for at slippe afhængigheden for deres børns skyld. Her er hendes råd:

- Tag fem sekunders pause, inden du griber telefonen. Tænk over hvorfor. Hvis du kun gør det som tidsfordriv, så lad den ligge og se hvad der sker i den virkelige verden.

- Hold øje med, hvad du føler, når du modstår trangen til at gribe telefonen. Selv hvis det er en knude i brystet, ondt i maven eller kriblen i fingrene, så går følelsen over.

- Erkend, at det er svært. Hjernen belønner blandt andet med dopamin, når den bliver stimuleret. Erkend, at det er svært at sige nej, men at der er vigtigere ting lige nu, end at vide, hvad dine veninder har spist til frokost.

Læs også: Ved du det: Så meget er vi i gennemsnit online hver dag

- Lad som om, at du er svært interesseret i at høre om din seks-årige datters dag. Selvom man kan blive fristet til lige at kaste et blik på telefonen under en lang svada, om hvem der drillede hvem i børnehaven, så lyt intenst. For hvis din datter skal have lyst til at betro sig til dig som 16-årig, skal du også lytte til, hvad hun har at sige som seks-årig - også selvom det ikke interesserer dig.

- Lav rutiner med særlige tidspunkter, hvor du må tjekke din telefon, og hvor den andre gang er slukket. Mange forældre lægger telefonen helt væk, når børnene kommer hjem fra skole og børnehave, og kigger først på den igen, når de er kommet i seng. Hvis det er for stor en mundfuld, så sæt ti-15 minutter af til at tjekke din telefon i løbet af familietiden.

- Sig undskyld. Hvis telefonen stjæler din opmærksomhed, så undskyld overfor dem, du er sammen med. Især dine børn bør ikke konkurrere om din opmærksomhed med din telefon.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med