I mange år har kræftformer som tarmkræft primært været forbundet med alderdom.
Diagnosen har traditionelt ramt mennesker oppe i årene, hvor kroppens naturlige forsvar svækkes, og risikoen for sygdom generelt stiger.
Men i de seneste år har læger og forskere registreret en ny og bekymrende tendens: Flere unge voksne bliver ramt af netop denne alvorlige kræftform.
Denne udvikling har længe været et mysterium, men et nyt internationalt studie publiceret i det anerkendte tidsskrift 'Nature' kaster nu lys over en mulig – og hidtil overset – forklaring.
Denne nyhed er senest blevet omtalt i blandt andet TV 2 og Berlingske.
Forskerholdet bag studiet har fundet tegn på, at nogle tilfælde af tidligt opstået tarmkræft kan spores tilbage til barndommen.
Det centrale omdrejningspunkt er et særligt toksin kaldet colibactin, som produceres af bestemte stammer af E. coli-bakterier i tarmen.
Dette toksin kan ifølge forskerne være med til at skade DNA’et i tarmceller og dermed lægge grunden for fremtidige kræftmutationer – potentielt allerede inden barnet fylder 10 år.
Ved at analysere genomer fra 981 patienter med tarmkræft har forskerne identificeret en signatur af mutationer forbundet med colibactin. Disse mutationer optræder ifølge resultaterne over tre gange hyppigere hos patienter under 40 år sammenlignet med ældre patienter.
Professor Ludmil Alexandrov fra University of California, hovedforfatter på studiet, understreger:
"Hvis en person får en af disse drivermutationer, når de er ti år, kan de være årtier foran i forhold til at udvikle tarmkræft – måske i 40-årsalderen i stedet for som 60-årig."
Ikke alle bærer lige stor risiko
E. coli-bakterier findes naturligt hos mange – faktisk omkring 20 procent af befolkningen – uden nødvendigvis at udgøre en sundhedsrisiko.
Men hos en mindre gruppe individer ser det ud til, at netop de colibactin-producerende bakterier kan sætte gang i en kædereaktion af DNA-skader, som i sjældne tilfælde udvikler sig til kræft.
Tarmkræft dækker over flere former: kræft i tyktarmen, endetarmen, tyndtarmen og tolvfingertarmen. I Danmark er det den tredje hyppigste kræftform.
Gennemsnitsalderen for diagnosen ligger omkring 70 år, men de seneste ti år har der været en svag stigning i forekomsten blandt unge i alderen 15 til 39 år.
Siden 2014 har Danmark haft et landsdækkende screeningsprogram, som tilbyder alle mellem 50 og 74 år en test for tidlige tegn på tarmkræft.
Alligevel viser tal fra Dansk Tarmkræftscreeningsdatabase, at omkring 40 procent takker nej til tilbuddet – og endnu færre unge bliver naturligvis screenet, da de slet ikke indgår i målgruppen.