Skærer du den rådne del af et æble væk og spiser resten? Det er potentielt livsfarligt

Skrevet af Jakob A. Overgaard

12/11/2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vores forældre lærte os, at det der ikke dræber dig, gør dig stærkere. Ligesom de ofte bare skar en rådden del af en frugt af og gav dig resten. Nu advarer WHO om, at det er potentielt livsfarligt.

Dagens topnyheder

Hvis du nogensinde har skåret en rådden del af et æble af, og spist æblet med velbehag, så skal du måske til at genoverveje din strategi. I hvert fald er WHO ude med en advarsel om, at frugter, der ser delvis rådne ud, faktisk ER rådne. Man kan således ikke skære den rådne del væk og spise resten, uden at indtage en fødevare, der burde kasseres.

Det er derfor forbundet med en vis sundhedsfare at spise æbler, der er (delvist) rådne. Faren kommer fra mykotoksiner og svampevækst, der trænger ind i fødevarerne og gør dem uspiselige. Specielt fødevarer som består af meget vand, som f.eks. æbler, er særligt udsatte overfor spredningen af mykotoksiner. Hvis en del af æblet er inficeret, så vil mykotoksinerne spredes til hele frugten med det samme. Det kan således ikke klares ved at skære den rådne del væk. 

Andre fødevarer er mere modstandsdygtige overfor spredningen af råd. Således vil f.eks. kødprodukter eller faste grøntsager godt kunne spises, hvis den rådne del fjernes. 

Hvad sker der, hvis vi indtager skimmel?

Flere mykotoksiner er forbundet med kræftformer eller autoimmune sygdomme. Det er også kendt, at skimmelsvamp kan forårsage åndedrætsproblemer hos mennesker med et svagt immunforsvar.

WHO advarer mod flere forskellige mykotoksiner, selvom det langt fra er alle mykotoksiner, der er farlige for vores helbred. Visse mykotoksiner kan dog være så sundhedsskadelige, at de i værste tilfælde kan forårsage dødsfald.   Derfor foreslår amerikanske skimmeleksperter, at man skal huske at rengøre indersiden af ​​køleskabet regelmæssigt for at forhindre  skimmel, der kan sprede sig til fødevarerne  køleskabet. Man skal ligeledes huske at tildække den mad, man stiller i køleskabet. Ligeledes skal man være opmærksom på fødevarers holdbarhedsdatoer og huske at spise sine rester senest fire dage efter tilberedning.