323 uger siden

|

08/03/2018
​Skedesvamp
​Skedesvamp. Foto: Shutterstock
Svamp i skeden er en hyppig og udbredt lidelse, der kan fører til kløe, svie og smerter ved samleje og vandladning. Læs her om infektionen.

Dagens topnyheder

Skedesvamp er meget udbredt og vil ramme størstedelen af alle kvinder i løbet af deres liv.

Det er en helt almindelig tilstand, der skyldes en infektion i underlivet. Når man bliver ramt af svamp i skeden, vil man mærke ubehageligheder som svie, kløe og smerter - eksempelvis ved  samleje og vandladning. Heldigvis kan infektionen behandles nemt og hurtigt.

Skedesvamp - hvad er det?

Skedesvamp skyldes i de fleste tilfælde en infektion med gærsvampen Candida Albicans, der lever naturligt på vores slimhilder og blandt andet i skeden hos kvinder. Normalt mærker vi intet til denne svamp, men når der sker ændringer i bakteriefloraen i skeden, får svampen ekstra gode vækstbetingelser.

skedesvamp

Skedesvamp. Foto: Shutterstock

Dette medfører ofte en svampeinfektion, der kan medfører meget ubehagelige gener.

Hvordan får man skedesvamp?

Svamp i skeden er en af de mest udbredte infektioner blandt befolkningen, idet tre ud af fire kvinder i løbet af deres liv vil oplever mindst en episode med skedesvamp.

Man kan blive smittet med infektionen gennem samleje, men de fleste kvinder udvikler svamp i skeden på grund af en infektion med den naturlige gærsvamp Candida Albicans, der lever i skeden.

skedesvamp

Skedesvamp. Foto: Shutterstock

De fleste kvinder går rundt med gærsvampen i skeden uden gener, da det narturlige udflåd fra skeden har en lav pH-værdi. Forstyres denne balance, vil der sker ændringer i skedens bakterieflora, og det vil give anledning til infektion. Dette kan ske gennem flere scenarier:

  • Svækket helbred: Hvis du lider af svækket almentilstand og nedsat immunforsvar, så vil kroppens evne til at afvise en infektion være svækket, og det kan blandt andet fører til svamp i skeden.
  • Penicillinbehandling: Hvis du har modtaget penicillinbehandling eller andre former for antibiotika, så vil det fjerne de normale mælkesyrebakterier i skeden, og det vil give gærsvampen i skeden ekstra gode vækstbetingelser.
  • Medicinbehandling: Hvis du benytter medicin, som generelt svækker immunapperatet, så vil kroppen naturligt have sværere ved at bekæmpe infektioner - heriblandt en infektion med Candida Albicans.
  • Sukkersyge: Hvis man som kvinde lider af sukkersyge og har forhøjet mængder af sukker i blodet, så vil dette lagres i skedens slimhinde og derved give grundlag for en svampeinfektion. Et stort sukkerindtagelse kan muligvis også disponere til øget vækst af svampe.
  • Hormonelle forandringer under graviditet: En graviditet kan bevirke ændring af slimhinden i skeden, så gærsvampen får bedre levevilkår. Samtidig vil ens immunsystemet være svækket.
  • Menstruation: Bliver man igen og igen ramt af svampeinfektioner i skeden, kan lidelsen være cyklusbetinget med øget forekomst af svampeinfektioner lige umiddelbart inden menstruation.
skedesvamp

Skedesvamp. Foto: Shutterstock

Symptomerne

Er man ramt af svamp i skeden vil man typisk opleve én eller flere af følgende symptomer:

  • Kløe og svie i skedeåbningen
  • Smerter ved vandladning
  • Smerter ved samleje
  • Udflåd

Symptomerne plejer at udvikle sig i løbet af en til to dage.

Behandling

Oplevet man ovenstående symptomer, bør man kontakte sin læge, der kan via en gynækologisk undersøgelse, kan fastslår, hvorvidt man lider af svamp i skeden.

Skedesvamp behandles medicinsk, og der findes adskillige svampemidler. Man kan både benytte spiselige tabletter, stikpiller eller creme og tabletter, som lokalbehandling i skeden.

Tabletbehandlingen må dog ikke anvendes til gravide.