Sover du også tungt? Disse 5 bizarre gør du i virkeligheden i søvne

Arkivfoto.

Blot fordi hovedet lander tungt på puden, betyder det ikke at du ligger stille i sengen, lyder det fra søvnekspert.

Søvn er en sjov størrelse for de fleste mennesker.

Nogle har brug for 10 timers nattero, mens andre kun lige lukker øjnene få timer hver nat og stadigvæk fungerer.

Men selvom at øjnelågene kan føles trætte og du tænker at du har haft en drømmeløs søvn, så kan du i virkeligheden have lavet flere narrestreger i de sene nattetimer.

Faktisk har forskere kortlagt fem bizarre aktiviteter, som nogle mennesker gør i det dybeste søvnregister, skriver Medical News Today.

1. Tager tøj på eller spiser
Klassikeren bag de natlige aktiviter er søvngængeri, der for andre kan virke som et sjovt påfund. Men faktisk kan søvngængeri både være farligt og decideret frygtindgydende for de mennesker, der bliver ramt af lidelsen, der kan udfolde sig på mange forskellige måder.

Læs også

47-årig jysk mand fanget med bukserne nede: Rev den af foran bikinipiger på stranden

Forskningen kan ikke forklare sammenhængen mellem søvngængeri og andre lidelser, men der er i løbet af forskningen set mange eksempler på, at søvngængere også spiser, tager tøj på eller laver mere farlige manøvrer såsom at køre bil. For sengepartneren vil søvngængeren opleves som en levende zombie, der bevæger sig rundt med åbne øjne og som ikke ænser omverdenen.

2. Slår i søvne
Nogle drømme kan være så virkelighedstro, at du lever drømmen ud i søvne. Mange cykler rundt med benene, da drømmen eller måske mareridtet kan være særligt indlevende. Det er dog mest voksne og ældre, der drømmer på så indlevende en facon. Nogle mænd kan også finde på at slå ud efter deres partner i søvne, hvis drømmen fremmaner en voldelig reaktion. 

Det er ikke helt ufarligt, når man falder ned i den dybe søvn. Foto: Shutterstock

3. Bander og svovler i søvne
Pludselig udbrud eller enkeltstående sætninger kan pludselig høres hos folk, der har en tendens til at tale i søvne. En undersøgelse fra Pitié-Salpêtrière Hospital i Paris, Frankrig, viste at cirka 10 procent af al snak i søvne havde negativ klang eller var bandeord.

Så hvis din kæreste sviner dig til i søvne, så skal du altså ikke tage det personligt, da bandeord i søvneord forekommer cirka 800 gange hyppigere end andre ord, viser forskningen. Desuden har din kæreste med garanti glemt hvad der er blevet sagt dagen efter, og så kan I heldigvis grine af det sammen.

4. Kramper sammen i søvne
De føles som et lille stød og giver et lille sæt i kroppen, og hvis man mærker efter, så kan man faktisk godt opfatte de små krampetrækninger i kroppen lige inden at man falder i den dybe søvn.

Man kan også komme til at pille lidt for frækt ved sin kæreste - i søvne. Foto: Shutterstock

Musklerne i kroppen trækker sig sammen i et pludseligt ryk, der varer i under et sekund, og i visse tilfælde følges oplevelsen også at med et støn eller et glimt af hvidt lys bag øjenhulerne, der karakteriseres som ‘en eksplosion af lys i i hjernen.’

Ifølge forskere er det en helt normal og ufarlig del kroppens omstilling fra vågen til søvnen, og det sker for mellem 60 til 70 procent af alle voksne mennesker. Koffein, nikotin eller stress kan det gøre oplevelsen mere markant.

Læs også

Sarah sendte frækt billede til ekskæreste: Så gik han komplet amok

5. Sexsomnia
En af de mere kontroversielle lidelser er muligheden for at blive lidt for ophidset i søvne. Forskere har fundet flere forskellige afarter af lidelsen, der inkluderer onani, gramseri på sengepartneren, forsøg på samleje eller fuldbyrdet samleje.

I Sverige er flere mænd endda blevet frifundet for voldtægt på grund af den meget sjældne lidelse, der ikke kunne modbevises i retten. På verdensplan er der kun registret 95 kliniske tilfælde af sexsomnia, der kan dæmpes ved hjælp af psykoterapi. Så det er ikke noget, som mange vil opleve - hvertfald ikke i søvne.

Forskning: Mænd, der gør dette en gang om ugen, er bedre i sengen

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip