Stort gennembrud: Forskere finder mulig kur mod diabetes

Skrevet af Ninna Andreasen

26/11/2015
En gruppe forskere har ikke blot fundet en ny behandling, men en mulig kur mod sukkersyge.

Dagens topnyheder

Amerikanske forskere fra flere af verdens bedste universiteter har fundet en ny behandling, som helt kan standse eller forsinke type 1 diabetes.

Den består i at booste kroppens eget immunforsvar, så det bekæmper sygdommen. Det skriver Videnskab.dk.

Ved at styrke de celler i immunforsvaret, som forhindrer netop immunforsvaret i at ødelægge de insulinproducerende celler, er det måske muligt at standse type 1-diabetes.

Herhjemme vækker resultaterne af forskningen begejstring blandt forskere.

- Det er nogle meget dygtige folk, der har udført studiet, som muligvis vil kunne føre til forsinkelse af diabetessygdommen, siger professor på Bartholin Instituttet på Rigshospitalet og Københavns Universitet, Karsten Buschard til Videnskab.dk.

Type 1-diabetes er en såkaldt autoimmun sygdom. Den opstår, fordi effektor T-cellerne i immunforsvaret ved en fejl angriber og dræber betacellerne i bugspytkirtlen. Det er de celler, som producerer hormonet insulin, der regulere sukkerbalancen i blodet.

- Type 1-diabetikere har gode effektor T-celler. Det er vigtigt, at vi har gode og aktive T-celler for at være raske, men hos mennesker med type 1-diabetes er de nærmest lidt for gode, påpeger Karsten Buschard.

I det nye studie tog forskerne T-regulatorceller ud af 14 patienter med nyopdaget type 1-diabetes. Disse celler regulerer effektor T-cellerne, før de angriber kroppens egne celler - for eksempel dem, som producerer insulin.

De regulerende celler er tilsyneladende mindre aktive hos type 1-diabetikere, og dermed får effektor T-cellerne mere frit spil til at “spise” de insulinproducerende celler.

Læs også: Ny forskning: Fem kopper kaffe om dagen er godt for helbredet

Derfor tog forskerne de regulerende celler ud og dyrkede dem i et laboratorium, så de blev mangedoblet. Derefter blev de sprøjtet ind i blodbanen på patienterne igen.

Et år efter havde de 14 diabetikere stadig en øget mængde regulatorceller og tilsyneladende ingen bivirkninger.

Studiet viste, at ødelæggelsen af betacellerne - der producerer insulin - forsinkes. Dermed er patienterne fortsat selv i stand til at producere noget insulin, og det vil gøre det meget nemmere at sikre, at de bevarer et normalt blodsukkerniveau, hvilket på sigt vil medføre færre følgesygdomme i øjne, nyrer og nerver.