Træt hele tiden? 4 alvorlige sygdomme og lidelser kan gøre dig ekstra sløv - uden du er klar over det

Skrevet af Emil Ryttergaard

28/02/2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du gaber hele tiden og kan mærke at øjenlågene tit bliver tunge, så kan der gemme sig en alvorlig lidelse bag trætheden.

Mest læste i dag

Hvis du tager et godt kig rundt på dine kollegaer, så kan du se det i deres ansigt, ligeså vel som de kan se det i dit.

Trætheden og følelsen af at rende rundt med øjenlåg så tunge som propfyldte Nettoposer er svær at løbe fra i disse dage, og med sygdomme og influenza-epidemi i fuld firspring er der rigeligt, der kan gøre en meget, meget træt i masken.

Men faktisk kan der også være en langt mere alvorlig sygdom eller lidelse, der ligger bag din træthed, derfor skal du holde øje med disse advarselslamper, skriver Mirror. 

1. Anæmi og mangel på jern i kroppen
Hvis man lider af anæmi, også kaldet lav blodprocent, så er det en af de typiske årsager til træthed. Hvis man har blodmangel, så har man brug for stoffet hæmoglobin, der er farvestoffet i de røde blodlegemer.

Stoffet binder ilten i blodet og fordeler ilten videre til kroppens celler, og en mangel på stoffet kan give bleg hud, åndenød, svimmelhed og en massiv fornemmelse af træthed. Det rammer typisk kvinder, da menstruation i visse, svære tilfælde kan være en af årsagerne til blodmangel. En test hos lægen kan afgøre, om man er anæmisk som følge af jernmangel, og et kosttilskud af jern kan hjælpe mod lidelsen, der ubehandlet kan påvirke immunforsvaret og øge risikoen for at blive ramt af sygdomme.

2. Glutenallergi
Det store fokus på gluten har været heftigt debatteret i forbindelse med udbredelse af stenalderkost, og mange har vendt ryggen til gluten i form af brød og mel. Men hvis man er en af de danskere, der rent faktisk lider af cøliaki eller glutenallergi, så kan en kronisk fornemmelse af træthed være en af de advarselslamper, som man skal holde særligt øje med. Hos glutenallergikere så reagerer tyndtarmen, da tarmene ikke kan nedbryde gluten på egen vis. Det fører som udgangspunkt til dårlig mave, diarre, vægttab og mangel på jern og vitaminer, hvilket altså giver den overvældende træthed. Lægen skal igen stille diagnosen udefra en række prøver, og derefter er det et spørgsmål om at ændre kosten.

Glutenallergi giver oftest maveproblemer, men mange oplever også stor træthed. Foto: Shutterstock

3. Kronisk træthedssyndrom
Det lyder som en dum vittighed, men man kan godt være kronisk træt og leve hver dag med en krop, der virker fuldstændig energiforladt. Den kroniske tilstand rammer cirka én procent af den danske befolkning, og det hjælper ikke at sove eller slappe af.

Årsagen til lidelsen er ukendt, og lidelsen forsvinder ikke af sig selv igen. Derfor er den eneste behandling et træningsprogram, der langsomt kan give patienten mere energi i hverdagen og hjælpe mod lidelsen.

4. Depression
Hvis der ganske enkelt ikke er noget at smile af i hverdagen kombineret med massiv træthed og mangel på energi, så kan der været tale om depression. Her er der ikke blot tale om et par dårlige dage på jobbet eller en uge, der er gået skævt.

Hvis man vitterligt ikke har noget at smile af i en længere periode, men føler sig træt og nedtrykt, så kan der være tale om depression. Foto: Shutterstock

Her skal man vedvarende er nedtrykt og hverken har nogen energi eller interesse for noget, imens at man bliver mere og mere træt. Depression rammer cirka tre til fem procent af befolkningen og kan behandles med antidepressiv medicin, samtaleterapi eller elektrochok.     

‘Føj, det er ulækkert!': Ældre mand får et chok, da gigantisk byld på skulderen gemmer på en ækel overraskelse