Derfor hedder techgiganten 'Apple' netop 'Apple'

07/08/2023 20:00

Henrik R

Teknologi
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du også har undret dig over, hvorfor der er et æble bag på din Macbook, så læs med her.

Mest læste i dag

Techgiganterne Microsoft og Apple blev begge grundlagt i 1976, men Microsoft var bedst til at få fat i markedet. 

I starten så det derfor sort ud for Apple, men op gennem 00'erne overhalede Apple Microsoft og andre techvirksomheder indenom. 

I dag er Apple kendt for smukt design og innovation, og firmaet er ét af de største i verden. 

Men hvordan opstod navnet, der betyder æble, egentlig? 

Æbler er ikke just det første, man tænker på, når man taler om computere, telefoner og lignende, og der har derfor været mange teorier om, hvorfor 'Apple' hedder netop 'Apple'. 

Én af teorierne lyder ifølge Ladbible på, at navnet er en hyldest til The Beatles' Apples Records, hvilket dog ikke er helt sandt, selvom The Beatles' pladeselskab faktisk var en del af Apple-grundlæggernes diskussion, da de skulle vælge navn. 

En anden teori lyder på, at navnet udelukkende blev valgt for at Apple ville komme før konkurrenten Atari i telefonbogen, men heller ikke dette er sandt. 

Derudover lyder endnu en teori på, at navnet blev valgt i et forsøg på netop ikke at lyde som et teknologifirma, men det er faktisk næsten direkte modsat af den egentlige årsag. 

Ifølge Steve Wozniak, som er én af grundlæggerne bag Apple, forsøgte han og de andre grundlæggere, Steve Jobs og Ronald Wayne, nemlig at finde på en tilføjelse til 'Apple' for at få navnet til at være mere "teknisk-klingende," hvilket er årsagen til, at firmaet indtil 2007 hed 'Apple Computers'. 

Årsagen til, at valget faldt på 'Apple' er Steve Jobs og Steve Wozniak dog ikke helt enige om. 

Ifølge Jobs skyldes det, at han var midt i en frugtdiæt, da de grundlagde firmaet, og derfor tænkte på 'Apple', som lød "sjov, sjælfuld og ikke så intimiderende."

Ifølge Wozniak skyldes navnet, at de fandt på det kort efter, Jobs havde besøgt et sted, der hed 'Apple orchard'. 

"Steve foreslog et navn - Apple Computers. Min første kommentar var, 'Hvad med Apple Records?'," har Wozniak forklaret i sin bog og uddybet: "Det var (og er stadig) navnet på The Beatles' pladeselskab," hvilket er grunden til, at det navn ikke kunne lade sig gøre. 

"Vi prøvede begge at komme på et teknisk-klingende navn, som var bedre, men vi kunne ikke komme på nogle gode. Apple var meget bedre [...]," kan man læse i bogen. 

I et senere interview har Wozniak desuden forklaret, at han og Jobs efter lang tids overvejelse slog fast, at "Apple var et godt navn."

Grundlæggerne overvejede også navne som 'Executex' og 'Matrix Electronics', men firmaet endte med at hedde Apple Computers og ændrede i 2007 navn til Apple Inc., hvilket det fortsat hedder i dag.